Lista celor mai bune 20 de medicamente pentru dureri

Elena Marinescu 05/11/2019 | 10:28 Fapt Divers
Lista celor mai bune 20 de medicamente pentru dureri

Migrene. Durere de spate. Artrită. Dar care este cea mai potrivită pastilă pentru a va elibera de durere? Oamenii de ştiinţă au realizat un ghid al celor mai eficiente, dar şi al celor mai proaste medicamente antialgice.

Zeci de milioane de persoane suferă zilnic de dureri cronice sau acute, iar întrebarea legitimă pentru fiecare pacient, indiferent de cauza durerilor sale, este cum să trateze efectul.

Care este cel mai bun medicament pentru dureri?

O întrebare extrem de dificilă şi pentru medici, care au de ales dintr-o largă paletă de produse care apar în fiecare zi pe piaţa produselor farmaceutice. Chiar dacă denumirile generice variază de la un medicament la altul, fiecare dintre antialgice are proprietăţi distincte, dar şi efecte adverse redutabile sau contraindicaţii stricte.

Aşadar, de la clasicele aspirină, paracetamol sau ibuprofen, lista conţine o serie de medicamente extrem de variate. O altă dificultate o reprezintă cantitatea recomandată unui pacient, dozajul.

Experţii de la Universitatea Oxford au încercat să stabilească un clasament al tuturor medicamentelor disponibile pe piaţă, în funcţie de mai multe criterii, între care eficacitate, costuri şi accesibilitate pentru pacienţi (cu sau fără reţetă).

Selecţia a fost realizată în urma unor studii la care au participat peste 20 de mii de oameni, care au fost supuşi inclusiv la teste placebo. Dr Andrew Moore, specialist în terapii antialgice, a prezentat pentru Daily Mail, lista celor mai bune 20 de analgezice (clasificate cu scoruri de eficacitate de la 1 la 20).

1) ETORICOXIB, 120-240 mg

– este un antiinflamator nesteroidian (AINS), recomandat doar pentru durerile post-operatorii, osteoartrite, artrite reumatoide, gută, dureri dentare, fibromialgie, dureri de spate şi unele tipuri de migrene (scor: 18,5)

2) DICLOFENAC, 100 mg

– AINS pentru osteoartrite, artrite reumatoide, dureri de cap, guta, dureri post-operatorii (scor: 18,2)

3) CELECOXIB, 400 mg

-AINS pentru osteoartrite, artrite reumatoide si dureri menstruale (scor: 17,9)

4) PARACETAMOL, 1000 mg, in combinatie cu CODEINA, 60 mg

– un opoid folosit pentru tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate medie: cefalee, nevralgii dentare, dureri sciatice, artralgii nereumatismale, dismenoree, dureri dupa unele interventii chirurgicale, entorse, fracturi si luxatii. (scor: 17,8)

5) ASPIRINA, 1200 mg

– sau acidul acetilsalicilic, este un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilaţilor, folosit în general ca un analgezic minor, ca antipiretic, sau ca antiinflamator. În plus, aspirina în doze mici are un efect anticoagulant şi este folosit pe termen lung ca să diminueze riscul de infarct. (Scor: 17,6)

6) IBUPROFEN, 400 mg

– antiinflamator nesteroidian indicat in artropatii inflamatorii cronice (artrita reumatoida, spondilartrita anchilozanta, artrita psoriazica); stari inflamatorii severe in ORL, stomatologie, patologia respiratorie, in ginecologie, in oncologie, dureri dentare, dismenoree. (scor: 17.5)

7) OXYCODONE, 10 mg, in combinatie cu PARACETAMOL, 650 mg

– un antialgic foarte puternic, recomandat in durerile severe post-operatorii si in dureri de spate intense (scor: 17,4)

8) DICLOFENAC, 25 mg

– antiinflamator nesteroidian indicat in artrita reumatoida, spondilartrita anchilopoietica, osteoartroza, periartrita, tendinita, tenosinovita, luxatii, intinderi de ligamente, fracturi, dureri lombo-sacrale, crize de guta, inflamatii postoperatorii de natura ORL, stomatologie si ortopedie (scor: 17,4)

9) KETOROLAC, 10 mg

– medicament antiinflamator nesteroidian pentru tratarea durerilor moderate si severe, dureri post-operatorii, dureri de spate sau dureri in diferite tipuri de cancer (scor: 17,4)

10) NAPROXEN, 400/440 mg

– medicament AINS cu actiune antiinflamatoare, antipiretica si analgezica, recomandat pentru artrite reumatoide, spondilite anchilozante, reumatism articular acut si alte forme de boli reumatismale, articulare si musculare, traumatisme in sistemul osteoarticular, sciatica, nevralgii, polineurite, tromboflebite, cefalee, infectii respiratorii acute si alte stari inflamatorii si febrile, dismenoree, iminenta de nastere prematura (scor: 17,3)

11) PIROXICAM, 20 mg

– Antiinflamatar nesteroidian, analgezic, antipiretic; este un antireumatic eficace cu efect durabil (este suficienta o singura doza/zi) si este indicat Poliartrita reumatoida, osteoartrita, spondilita anchilopoietica, afectiuni musculo-scheletice acute, criza de guta (scor: 17,3)

12) LUMIRACOXIB, 400 mg

– recomandat in special in osteoartrite (scor: 17,3)

13) IBUPROFEN, 200 mg

– este indicat in durerile de muschi, durerile de dinti, migrene, dureri menstruale (scor: 17,3)

14) PETHIDINE, 100 mg (injectabil)

– are indicatie stricta doar pentru utilizarea in timpul operatiilor (scor: 17,1)

15) TRAMADOL, 150 mg

– este indicat in durerile si traumele ginecologice (scor: 17,1)

16) MORFINA, 10 mg (injectabil)

– este recomandata doar in cazul durerilor aparute in timpul unui infarct sau pentru durerile severe post-operatorii si de spate (scor: 17,1)

17) NAPROXEN, 200/220 mg

– are o actiune antiinflamatoare, antipiretica si analgezica, fiind recomandat in osteoartrite, guta artritica, artrite reumatoide, spondilite anchilozante, reumatism articular acut si alte forme de boli reumatismale, articulare si musculare (scor: 16,6)

18) KETOROLAC, 30 mg (injectabil)

– este folosit pentru durerile moderate sau severe post-operatorii, dureri de spate sau dureri in afectiuni oncologice (scor: 16,6)

19) PARACETAMOL, 500 mg

– este un medicament recomandat pentru dureri de cap, dureri de dinti sau pentru raceli (scor: 16.5)

20) CELECOXIB, 200 mg

– este un antiinflamator nesteroidian recomandat pentru durerile menstruale, pentru durerile reumatismale, dar si pentru reducerea polipilor pe colon (scor: 16,5)