LISTĂ. Bătaie pentru şefia USR. Opt candidaţi vor să conducă principalul partid de opoziţie din România

Elena Marinescu 24/06/2022 | 16:56 Ştiri
LISTĂ. Bătaie pentru şefia USR. Opt candidaţi vor să conducă principalul partid de opoziţie din România

Opt candidați s-au înscris în alegerile interne din USR pentru funcția de președinte al partidului. Primul tur al alegerilor va avea loc în perioada 6-10 iulie.

Președintele USR va fi ales prin votul tuturor membrilor, iar primul tur de scrutin se va desfășura în perioada 6-10 iulie. Congresul de validare a rezultatelor va avea loc online pe 16 iulie. Astfel, pe lângă actualul lider interimar Cătălin Drulă, în cursă au mai intrat Octavian Berceanu, fost comisar-șef al Gărzii de Mediu și Allen Coliban, primarul Brașovului, printre alții.

Cei opt candidați înscriși în cursa pentru funcția de președinte al USR sunt:

Octavian Berceanu – fost comisar-șef al Gărzii de Mediu
Allen Coliban – primar al Municipiului Brașov
Cătălin Drulă – deputat USR de Timiș, președinte interimar al USR, fost ministru al Transporturilor
Alexandru Kiss – șofer de tir, membru filiala USR Bălcești, Vâlcea
Mihai Polițeanu – deputat USR de Prahova
Miroslav Tașcu-Stavre – lector universitar, membru filiala USR Reșița, Caraș Severin
Cătălin Teniță – deputat USR de București
George Ungureanu – inginer în domeniul petrol și gaze, președinte filiala USR Murighiol, Tulcea.

Fiecare candidat a depus un dosar electronic de candidatură, care cuprinde CV, declarații de avere și interese, dar și programul politic și o declarație pe proprie răspundere de necolaborare cu fosta Securitate.

Președintele USR va fi ales prin votul tuturor membrilor, urmând ca primul tur de scrutin să debuteze pe 6 iulie, ora 10.00, și să se încheie pe 10 iulie, ora 10.00.

Dacă niciun candidat nu obține majoritatea voturilor valabil exprimate, se va organiza un al doilea tur de scrutin, la care vor participa primii doi candidați clasați. În eventualitatea unui al doilea tur de scrutin, acesta va avea loc în perioada 11-15 iulie.

Rezultatele alegerilor interne vor fi validate de Congresul USR pe data de 16 iulie, într-o ședință online”, arată un comunicat de presă al formațiunii politice. În urma demisiei lui Dacian Cioloș, la sfârșitul lunii trecute, de la șefia USR, Cătălin Drulă a preluat interimar funcția.

Europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache și Dacian Cioloș au plecat din USR și au înființat partidul REPER, aminteşte Digi 24. Ulterior, și alți membri USR și-au dat demisia pentru a se alătura noii formațiuni politice.