Liderii G7 şi-au luat angajamentul pentru decarbonizare în sectorul energetic

Elena Marinescu 27/05/2022 | 18:55 Ştiri
Liderii G7 şi-au luat angajamentul pentru decarbonizare în sectorul energetic

Ţările G7 s-au angajat vineri să decarbonizeze majoritatea sectorului energiei electrice ”până în 2035” şi să pună capăt oricărei finanţări internaţionale pentru proiecte legate de combustibili fosili în acest an, relatează AFP.

”Ne angajăm să atingem un sector de energie electrică în majoritate fără carbon până în 2035”, se arată într-o declaraţie difuzată după o reuniune a miniştrilor Climatului şi Energiei la Berlin. Pentru a atinge acest obiectiv, ţările se angajează să ”susţină accelerarea renunţării la nivel global la cărbune” şi ”să dezvolte rapid tehnologiile şi politicile necesare pentru tranziţia la energie curată”.

Este pentru prima dată când cele şapte puteri industriale (SUA, Japonia, Canada, Franţa, Italia, Regatul Unit, Germania) s-au angajat în comun pentru un astfel de obiectiv. De asemenea, miniştrii s-au angajat să pună capăt finanţării în străinătate a proiectelor de combustibili fosili fără tehnologie de captare a carbonului până la ”sfârşitul anului 2022”. Potrivit sursei citate de Agerpres, acest anunţ a fost posibil datorită unei reveniri a Japoniei, singura ţară a G7 care refuza un angajament pe această problemă.

Douăzeci de ţări, între care celelalte state membre G7, au semnat deja o declaraţie în acest sens în noiembrie anul trecut, în cadrul COP 26 de la Glasgow. ”Este bine că Japonia, primul finanţator al combustibililor fosili din lume, s-a alăturat celorlalte ţări G7”, a declarat pentru AFP Alden Meyer, expert pentru Think Tank-ul european E3G.

Statele G7 au reamintit, de asemenea, obiectivul lor comun de a elimina toate subvenţiile directe pentru combustibilii fosili ”până în 2025”. ”Recompensarea unui comportament dăunător climei cu subvenţii (…) este absurd şi această absurditate trebuie eliminată”, a comentat vineri Robert Habeck, ministrul german al Economiei şi Climei, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit ONG-ului Oil Change International, între 2018 şi 2020, numai ţările G20 au finanţat astfel de proiecte în valoare de 188 de miliarde de dolari, în principal prin bănci multilaterale de dezvoltare.