Libris și Salvați Copiii au dus la Spitalul din Rupea aparatură medicală vitală pentru secțiile de Pediatrie și Ginecologie

Andrei Dumitru 26/09/2023 | 16:38 Ştiri
Libris și Salvați Copiii au dus la Spitalul din Rupea aparatură medicală vitală pentru secțiile de Pediatrie și Ginecologie

Spitalul Orășenesc Rupea, care deservește un areal geografic semnificativ, cu acces dificil la unități spitalicești și care îngrijește pacienți care provin preponderent din medii socio-economic vulnerabile, a fost dotat cu aparatură medicală de ultimă generație, necesară Secțiilor de Obstetrică-Ginecologie și Pediatrie. Astfel, cu susținerea clienților Libris, medicii vor avea la dispoziție două monitoare fetale (cardiotocografe performante), unul dintre ele având și modulul de monitorizare a funcțiilor vitale materne.

Cele două aparate din dotare erau depășite moral, nemaiavând acuratețea maximă, din cauza vechimii și a multiplelor reparații. Mai mult, acestea nu aveau funcții caracteristice sarcinilor de vârstă gestațională de sub 30 de săptămâni, care indică o prematuritate severă, în condițiile în care aici au fost monitorizate gravide cu sarcini de risc, inclusiv mame minore, la care riscul de naștere prematură este frecvent. De asemenea, tot cu susținerea Libris, Organizația Salvați Copiii România a mai donat spitalului un aspirator de secreții, trei aparate de aerosoli, un monitor funcții vitale și un aparat de vizualizare vene. Valoarea totală a echipamentelor donate către spitalul din Rupea, ce provine integral din sume donate de clienții Libris, este de 15.000 euro.

Din cauza condițiilor socio-economice precare, precum și a accesului scăzut la educație, multe dintre gravidele care ajung la consult sau să nască la spitalul din Rupea au sarcini care nu au fost monitorizate până la o vârstă gestațională avansată. Aparatura medicală performantă va face astfel diferența în monitorizarea cât mai acurată a aproape 1.000 de consultații realizate anual de medicii care activează în cabinetul de Obstetrică-Ginecologie al spitalului.

Spitalul dispune de doi medici specialiști în Obstretică-Ginecologie, cu experiență în centre universitare de prestigiu – UMF Carol Davila București și UMF Tg. Mureș. În ciuda tuturor acestor situații mai dificile, ei susțin că îngrijirea pacientelor care se adresează compartimentului este una plină de compasiune, dedicație și profesionalism, în limita posibilităților de dotare logistică și de personal existente. Datorită colaborării foarte bune cu maternitățile de grad superior și a stabilirii unui diagnostic prompt cu ajutorul noilor echipamente, viitoarele mame au șansa acum să nască în siguranță deplină.

„Ne bucurăm să vedem încă o dată că niciun efort, cât de mic, nu este în zadar când vine vorba despre dorința de a face bine. Clienții Libris au făcut posibilă încă o dotare cu aparatură medicală de ultimă generație în programul de reducere a mortalității infantile din România. Vorbim despre șanse la viață acordate micuților aflați în dificultate și despre ajutor oferit medicilor care se luptă să le salveze viețile. Parteneriatul Libris – Salvați Copiii a ajuns, astfel, la dotarea cu numărul 17 și la 642.000 de euro donați de către clienții Libris acestei cauze”, a declarat Virgil Oniță, Cofondator Libris.

Așa cum Organizația Salvați Copiii atrage atenția de 13 ani, de când a dezvoltat programul complex de combatere a mortalității infantile, nașterea în România rămâne discriminatorie, atâta vreme cât un prematur născut într-o maternitate dotată cu aparatură medicală modernă supraviețuiește și ajunge astfel la prima aniversare, în vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume într-o maternitate fără aparatură medicală sau cu aparatură medicală neperformantă și învechită are o șansă la viață mult diminuată.

Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Este crucial să ajungem cu aparatură medicală de ultimă generație în maternitățile și secțiile de pediatrie din zone vulnerabile, cu acces limitat la unități spitalicești mari, din cauza distanței geografice. Inechitatea din sistem în ceea ce privește dotarea acestor spitale duce la adevărate drame, la o rată mare a mortalității infantile, care ar putea fi corectată cu un efort conjugat de dotare a spitalelor și de lucru în comunități”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii.

În județul Brașov, Organizația Salvați Copiii a mai donat anterior echipamente și aparatură medicală Spitalului Municipal dr. Aurel Tulbure Făgăraș,  Spitalului de Obstetrică și Ginecologie dr. I. A. Sbârcea, Spitalului de Urgență pentru Copii Brașov, Spitalului de Pediatrie Brașov  și Spitalului Orășenesc Rupea, valoarea totală a acestora fiind de 349.916 euro.

Până în prezent, cu ajutorul echipelor de experți locali, Salvați Copiii a derulat servicii integrate pentru 5.500 de beneficiari (mame, gravide și copii cu vârsta între 0-5 ani, refugiați) din zonele rurale din județul Brașov, a realizat parteneriate cu instituțiile locale, iar procentul gravidelor care au mers la control în timpul sarcinii a crescut cu 95%, procentul copiilor vaccinați a crescut cu 98% și nutriția și starea de sănătate a copiilor și femeilor s-a îmbunătățit cu 100%.

Harta mortalității infantile

Dacă în județul Tulcea, de pildă, rata mortalității infantile a fost de 11,1 la mia de copii născuți vii, în București rata este de cinci ori mai mică (date 2021). Mai mult, rata mortalității infantile în mediul rural rămâne sensibil mai ridicată față de cea din urban: 6,5, față de 4,2 la mia de copii născuți vii.

Prin programul de combatere a mortalității infantile, Organizaţia Salvați Copiii România a mobilizat resurse de aproape 9 milioane de euro, pentru dotarea a 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.300 de echipamente vitale.

Date statistice:

Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 nu au supraviețuit până la un an, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta însemnând monitorizarea sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă și instituirea unui tratament medical cât mai potrivit.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării.

Astfel, primele cinci poziții în top sunt ocupate de:

  • Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii)
  • Sălaj (8,9 la mie)
  • Neamț (8,2 la mie)
  • Călărași (7,6 la mie)
  • Mureș (7,1 la mia de copii născuți vii).

Prin comparație, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii, sub media națională de 5,2 la mia de copii născuți vii. Județele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalității infantile, în 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii născuți vii și Vâlcea, cu o rată a mortalității infantile de 3,1 la mie.

Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.

Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în 70 de comunități rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în Uniunea Europeană la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mică rată a mortalităţii infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.