Leul continuă să se devalorizeze. Euro se vinde şi cu peste 4,74 lei la băncile comerciale

NewMoney 10/01/2019 | 13:46 Ştiri
Leul continuă să se devalorizeze. Euro se vinde şi cu peste 4,74 lei la băncile comerciale

Euro se vinde şi cu peste 4,74 lei la cele mai mari bănci din România, după ce Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, joi, un curs de 4,6764 lei/euro, un nou nivel record, scrie News.ro.

BNR a anunţat, joi, un curs de referinţă de 4,6764 lei/euro, o creştere de 0,09% faţă de pragul atins miercuri, acesta fiind un nou nivel record.

La cele mai mari bănci comerciale din România, euro se vinde şi cu peste 4,74 lei.

Astfel, Banca Comercială Română (BCR) vinde euro cu 4,7490 lei, în timp ce BRD, parte din grupul francez SocGen, vinde un euro cu 4,7450 lei. Banca Transilvania afişează un curs valutar de 4,7240 lei/euro.

În urmă cu două zile, analistul și antreprenorul Andrei Caramitru aprecia în urma măsurilor economice adoptate de Guvern, cotația leului ar putea ajunge chiar la 5,5 lei pentru un euro. Prin „taxa pe lăcomie” impusă băncilor, Guvernul vrea să sa forțeze ROBOR-ul sa fie sub inflație, iar „dacă ROBOR-ul este prea mic și nu compensează inflația, leul (cursul leu-euro, n.r.) o sa scadă substanțial (spre 5-5.5) – de ce ai investi într-o monedă care îți dă randament prea mic?”, spunea el.

Acesta le recomanda românilor „să nu mai aveți lei în conturi (schimbați în EUR), să vă setați salarii și contracte în EUR, să aveți conturi și firme stabilite în afara României (Estonia de exemplu pentru firme, Revolut pentru cont bancar) pentru a evita atacuri și abuzuri ANAF. Și să vă puneți centurile, o să fie un an foarte greu…”

Consilierul de strategie al BNR susţine totuşi că deprecierea monedei naţionale nu este atât de gravă, potrivit Digi24Adrian Vasilescu, consilier strategie: „Cursul a fost mai mare cu jumătate de ban. Daca luăm luna decembrie a anul trecut, o să vedem că a fost o situație în care leul s-a depreciat cu un ban și 40 de părți de ban. Au fost situații în care s-a depreciat cu 75 de părți de ban. Asta e o situație dramatică?”.


Foto: Mediafax