Legea Pensiilor, votată în Parlament. 4,7 milioane de pensii vor fi recalculate

Elena Marinescu 20/11/2023 | 19:01 Ştiri
Legea Pensiilor, votată în Parlament. 4,7 milioane de pensii vor fi recalculate

Senatul a adoptat săptămâna trecută proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Premierul Marcel Ciolacu a avut o primă reacție după ce noua lege a pensiilor a fost adoptată de Parlament. „Este o lege foarte bună. Cei de la AUR este normal să mă acuze pentru că sunt în opoziție. Nu vom ajunge la 9,4 din PIB pentru că va crește bugetul. La pensiile speciile nu cresc pentru că se merge pe contribuție.

Pensiile anul viitor se vor mări de două ori. Statul român trebuie să asigure această resursă. Vom veni cu toată suma când vom stabili bugetul”.

La rândul său, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat în plenul Camerei că noua lege a pensiilor este un proiect extrem de important în România, „un proiect care îşi doreşte să aducă echitate românilor, să aducă pensii care reprezintă o formă de respect, atât pentru românii care au muncit, dar şi pentru românii care muncesc.

Noua lege are două elemente importante – contributivitatea şi munca. Aceştia sunt cei doi piloni pe care se bazează reforma pe care o facem, astfel încât la muncă egală să avem venituri egale ale pensiilor”, a afirmat aceasta.

Legea pensiilor a primit luni, un raport de admitere în comisia parlamentară de specialitate, cu amendamente admise din partea Puterii, de la PSD şi PNL, potrivit News.ro.

Raportul cu amendamentele admise pe iniţiativa legislativă poate fi accesat AICI.

Săptămâna trecută, Senatul a adoptat acest proiect, care prevede că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.