Larry Tesler, inventatorul comenzilor „Copy”, „Paste” și „Cut”, a murit la vârsta de 74 de ani

NewMoney 20/02/2020 | 11:03 Ştiri
Larry Tesler, inventatorul comenzilor „Copy”, „Paste” și „Cut”, a murit la vârsta de 74 de ani

Informaticianul Larry Tesler, inventatorul unor comenzi precum „Cut”, „Copy” şi „Paste”, a murit la vârsta de 74 de ani, informează BBC.

Tesler a început să lucreze în Silicon Valley la începutul anilor 1960, când computerele nu erau accesibile majorităţii oamenilor. Graţie inovaţiilor pe care le-a gândit – inclusiv comenzile „Cut”, „Copy” şi „Paste” – ele au devenit uşor de înţeles şi de utilizat.

De unde s-a inspirat Larry Tesler când a creat „copy-paste”

Una dintre cele mai utilizate comenzi, „Copy – Paste”, a fost bazată, aparent, pe o veche metodă de editare – porţiuni de text imprimat erau tăiate, fizic, şi lipite unele de altele.

Comanda a fost încorporată în softul Apple pe computerele Lisa în 1983 şi pe Macintosh, tip de computer care a fost lansat anul următor.

Tesler a lucrat o bună perioadă pentru Xerox.

„Inventatorul Cut/Copy & Paste, Find & Replace şi altele, a fost fostul cercetător Xerox Larry Tesler. Ziua voastră de lucru este mai uşoară mulţumită ideilor lui revoluţionare”, a transmis compania pe Twitter.

Larry Tesler s-a născut în New York, în 1945, şi a studiat la Stanford (California). După absolvire, s-a specializat în designul interfaţei  cu utilizatorul.

A lucrat pentru companii importante. A început la Xerox Palo Alto Research Center (Parc), înainte ca Steve Jobs să îl aducă la Apple, unde a petrecut 17 ani şi a devenit cercetător principal.

După ce a plecat de la Apple, a înfiinţat un start-up educaţional şi a lucrat pentru scurte perioade la Amazon şi Yahoo!.


FOTO: Wikipedia