La cine ajung milioanele recuperate din prejudiciile corupților? Ministrul Justiției dă un răspuns neașteptat

Florel Manu 04/04/2017 | 12:59 Ştiri
La cine ajung milioanele recuperate din prejudiciile corupților? Ministrul Justiției dă un răspuns neașteptat

La încheierea proceselor cu prejudicii de zeci de milioane de lei, judecătorii stabilesc ca banii și bunurile să fie recuperate. Dar, surpriză! Banii nu ajung acolo de unde au fost furați, la bugetul statului.

Secretul este dezvăluit chiar de ministrul Justiției, Tudorel Toader, care spune că românii nu știu unde se duc banii confiscați în justiție. „Românul crede că banii ăia se duc la bugetul statului. În realitate, banii se duc 20% la ministerul Educației, 20% la ministerul de Interne, 15% la Justiție, 15% la Agenția Națională a Bunurilor Impozitate (ANABI). După părerea mea, banii ăia trebuie să se întoarcă de acolo de unde au fost luați”, a spus Tudorel Toader la Antena 3.

Citiți și: Kovesi rămâne în funcție. Recuperarea prejudiciilor din mandatul său ar plăti construcția autostrăzii Comarnic-Brașov

Ministrul Justiției spune că acestea sunt prevederile actuale ale legii. Și nu doar unde se duc banii este problema, ci și cum funcționează întregul mecanism de recuperare a lor sau a bunurilor. „Dacă bunul e indisponibilizat, ai de unde să-l confiști. Dacă nu există măsura indisponibilizării, n-ai de unde să-l confiști și trimitem judecătorul delegat la ANAF. ANAF-ul începe să caute de unde să confiște. Găsește, nu găsește, el caută. Acolo e problema, că raportăm prejudicii mari și vedem că, la unele dosare, una (recuperarea – n.r.) e doar pe hârtie și nu este una efectivă”, precizează ministrul, făcând referire la modul în care banii sunt transmiși către anumite instituții ale statului.

Citiți și: Indicele NewMoney: 54% din averile celor mai bogaţi o sută de români au fost făcute din relaţii cu statul

Doar în perioada 2013-2016, valoarea prejudiciilor totale reținute în actele de trimitere în judecată a fost de 4,8 miliarde de lei și 246,5 milioane de euro, adică 1,325 miliarde de euro, reiese din calculele NewMoney făcute pe baza datelor oficiale și a cursului mediu anual leu/euro stabilit de Banca Națională. De amintit că numai în dosarul ICA în care a fost judecat Dan Voiculescu, prejudiciul a fost stabilit la 60 de milioane de euro.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.