Kovesi rămâne în funcție. Recuperarea prejudiciilor din mandatul său ar plăti construcția autostrăzii Comarnic-Brașov

Alexandra Pele 29/03/2017 | 18:46 Ştiri
Kovesi rămâne în funcție. Recuperarea prejudiciilor din mandatul său ar plăti construcția autostrăzii Comarnic-Brașov

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a decis că nu este oportună declanșarea mecanismului instituțional de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, respectiv a procurorului-șef DNA. 

În cei patru ani de când Laurei Codruța Kovesi se află la conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), procurorii au trimis în instanțe dosare cu un prejudiciu total de peste 1,3 miliarde de euro reiese din rapoartele anuale ale instituției. Suma este suficientă pentru a finanța construcția autostrăzii Comarnic-Brașov (58 de kilometri).

Astfel, în perioada 2013-2016, valoarea prejudiciilor totale reținute în actele de trimitere în judecată a fost de 4,8 miliarde de lei și 246,5 milioane de euro, adică 1,325 miliarde de euro, reiese din calculele NewMoney făcute pe baza datelor oficiale și a cursului mediu anual leu/euro stabilit de Banca Națională.

Cel mai bun an din acest punct de vedere a fost 2014, când DNA a trimis în judecată 1.060 de persoane, printre care 12 demnitari (doi senatori, șapte deputați, un secretar de stat și doi prefecți). Numărul demnitarilor trimiși în instanțe de procurorii anticorupție a sărit la 30 în 2016 (patru miniștri, un secretar general al Senatului României, un viceguvernator BNR, șase senatori, 11 deputați, trei secretari de stat, doi președinți ANAF, doi vicepreședinți ANAF și un vicepreședinte al autorității electorale permanente).

tabel_prejudicii_dna_newmoney

O preocupare a DNA a fost și ritmul în care sunt recuperate prejudiciile stabilite de procurori. Odată ce aceștia câștigă definitiv procesele (ceea ce se întâmplă, statistic, în 90% din cazuri), dosarele ajung la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), responsabilă de recuperarea banilor cu care a fost păgubit statul.

În 2015, șefa DNA s-a arătat deranjată de faptul că prejudiciile din dosarele câștigate definitiv în instanțe nu sunt recuperate. Laura Codruța Kovesi spunea că ar fi vorba despre 300 de milioane de euro care nu și-au găsit drum în vistieria statului.

„În anul 2014, prin hotărârile judecătorești pronunțate de instanțele de judecată în dosarele DNA, statul român avea de confiscat sau de recuperat sub forma despăgubirilor civile suma totală de 317.806.326,67 euro”, se arată în raportul DNA de acum doi ani, sumă suficientă pentru asigurarea fondului de salarii pe care statul îl plătește tuturor medicilor din România într-un an, după cum explica șefa procurorilor anticorupție la prezentarea raportului.

Reprezentanții Fiscului nu au fost de acord cu calculele DNA-ului. Într-un drept la replică trasmis la scurt timp de la prezentarea raportului anual, ei au precizat că valoarea prejudiciilor ce provind din dosarele instrumentate de DNA și pentru care existau sentințe judecătorești în 2014 ar fi fost de 150 de milioane de euro.

„Dintre acestea, se remarcă cazul ICA, un caz extrem de complex a cărui rezolvare depinde într-o manieră consistentă și de celeritatea cu care alte instituții ale statului își îndeplinesc obligațiile”, arătau oficialii ANAF, adăugând că prejudiciul din acel dosar reprezintă aproape jumătate din totalul de prejudicii provenite din dosarele DNA. Mai mult, inspectorii Fiscului au ajuns la concluzia că peste jumătate din totalul prejudiciilor trimise spre executare ANAF-ului sunt nerecuperabile.

Din datele DNA reiese că statul ar fi câștigat definit dreptul a recupera prejudicii de 317,8 milioane de euro în 2014, de 194,3 milioane de euro un an mai târziu, respectiv de 200,5 milioane de euro anul trecut.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.