Klaus Iohannis: şansele de organizare a alegerilor anticipate au scăzut sub 50%

Elena Marinescu 24/02/2020 | 18:55 Ştiri
Klaus Iohannis: şansele de organizare a alegerilor anticipate au scăzut sub 50%

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, după decizia CCR privind desemnarea lui Ludovic Orban ca premier, conform căreia trebuie să facă o nouă nominalizare, că PSD a creat o nouă criză. Şeful statului a mai spus că şansele de organizare a alegerilor anticipate au scăzut sub 50%.

”PSD continuă să demonstreze că este un partid iresponsabil care se joacă cu destinul României. După una dintre cele mai dezastruoase guvernări de după Revoluţie, după ce a demis Guernul Orban, pentru a conserva puterea baronilor locali, PSD a provocat o nouă criză”, a declarat preşedintele.

Iohannis a spus că nu comentează decizia CCR şi că aşteaptă motivarea deciziei. ”Ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor, în aceste zile cât ţara are nevoie de acţiune politică responsabilă şi nu de politicieni care să o ducă mai adânc în criză. Vedem un PSD obsedat de putere care refuză să aceeepte că a pierdut legitimitatea de a guverna. Este verdictul oamenilor”, afirmă preşedintele, potrivit News.ro.

Iohannis: Vedem că PSD-ului îi este frică să se întoarcă la popor

”Cea mai legitimă soluţie este revenirea cât mai repede la votul cetăţenior şi crearea unei majorităţi caabile să guverneze pentru cetăţean. avem nevoe de un nou legistativ”, a precizat Iohannis. ”Nu putem continua aşa cu blocaj perpetuu cu guverne demise trimestrial. Vedem că PSD-ului îi este frică să se întoarcă la popor şi acum vrea să-i împiedice să-şi facă treaba pe cei care vor şi ştiu ce trebuie făcut în România”, a continuat şeful statului.

El a susţinut că situaţia generată de inconştienţa PSD trebuie să înceteze. ”Situaţia este extrem de serioasă, nu comentez decizia CCR, dar evident că voi pregăti demersuri concrete pe care le voi anunţa când am luat aceste decizii”, a subliniat preşedintele. Conform lui Iohannis, şansele de organizare a alegerilor anticipate tocmai au scăzut sub 50%.

CCR a admis sesizarea PSD şi a decis luni că există un conflict juridic între Parlament şi preşedinte în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier. Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare de premier, argumentul Curţii fiind că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.