Klaus Iohannis nu renunţă la cursa pentru şefia NATO: Nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez altceva

Elena Marinescu 03/04/2024 | 19:17 Ştiri
Klaus Iohannis nu renunţă la cursa pentru şefia NATO: Nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez altceva

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu intenţionează să îşi retragă candidatura pentru funcţie de secretar general al NATO şi nici să negocieze o altă funcţie la nivel european.

Şeful statului a mai precizat că a văzut că alţi oficiali străini au anunţat susţinerea pentru premierul olandez Mark Rutte, pentru această poziţie, însă consideră în continuare că şansele sale sunt rezonabile.

„Nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez altceva. Mă concentrez pe NATO. Şi da, sunt câteva afirmaţii în spaţiul public. În continuare consider că şansele mele sunt rezonabile”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat despre faptul că mai mulţi lideri străini au spus că îl susţine pe Mark Rutte şi dacă, în acest context ia în calcul să îşi retragă candidatura pentru şefia NATO sau dacă va negocia o altă funcţie la nivel european, miercuri într-o conferinţă de presă la Cotroceni susţinută împreună cu Charles Michel.

NATO se află în plin proces de dezbatere şi căutare a consensului cu privire la numele următorului secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, aminteşte News.ro.

În acest context, Statele Unite şi-au reafirmat susţinerea deplină pentru actualul premier olandez Mark Rutte, deşi apreciază faptul că preşedintele Klaus Iohannis, „un prieten”, a decis să intre în competiţie, după cum a declarat într-un briefing de presă la Bruxelles ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith.