Klaus Iohannis i-a decorat pe pompierii salvatori de la Crevedia

Elena Marinescu 13/09/2023 | 11:08 Ştiri
Klaus Iohannis i-a decorat pe pompierii salvatori de la Crevedia

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, cu prilejul Zilei Pompierilor din România, decretele de decorare a mai multor pompieri răniţi în urma exploziilor ce au avut loc în localitatea Crevedia.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a conferit, în semn de „apreciere pentru curajul, devotamentul şi spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă în data de 26 august 2023 în localitatea Crevedia, fiind răniţi în timpul operaţiilor de stingere a flăcărilor, de evacuare a populaţiei, de căutare-salvare şi evacuare a victimelor”:

* Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari: colonelului Dumitrescu Alexandru Dan-Petrişor, colonelului Hantăr Neculai Alfred-George, căpitanului Visarion Bogdan Cătălin-Nicolae şi sublocotenentului Popescu Pompiliu-Ion Radu-Adrian.

* Medalia „Bărbăţie şi Credinţă” Clasa a III-a, cu însemn pentru militari, plutonierului adjutant şef Boştinaru Constantin Stelian, plutonierilor adjutanţi Buneci Ion Adelin-Spiridon, Oprea Marian Victoraş şi Niţeanu Gheorghe Constantin-Aurel, plutonierilor majori Oprea Silviu Ionuţ-Florin, Baciu Nicolai Constantin şi Ştefan Ion Nicolae-Bogdan şi plutonierului Socol Graţian Radu-Graţian-Andrei.

Cu prilejul Zilei Pompierilor Români şeful statului a mai conferit Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, Drapelului de Luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, Drapelului de Luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Ţara Bârsei” al judeţului Braşov, Drapelului de Luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş şi Drapelului de Luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, în semn de „apreciere pentru curajul, devotamentul şi spiritul de sacrificiu dovedite în îndeplinirea misiunilor de apărare a vieţii, bunurilor şi mediului împotriva dezastrelor şi incendiilor, precum şi în implementarea măsurilor de protecţie civilă”, transmite News.ro.

Preşedintele susţine că ”Ziua Pompierilor ne oferă prilejul să ne exprimăm recunoştinţa şi respectul faţă de aceşti eroi discreţi, care rămân vigilenţi în serviciul nostru, indiferent de circumstanţe. Ei sunt primii care răspund la apelurile de ajutor, intervenind în situaţii dificile şi periculoase”.

„Solicit autorităţilor statului să nu aibă niciun fel de toleranţă faţă de cei care încalcă legile ţării”

”Fie că se confruntă cu flăcările unui incendiu devastator, fie că acţionează în mijlocul unei furtuni dezlănţuite sau intervin în cazul unui accident grav, aceşti salvatori curajoşi acţionează fără ezitare, punând pe primul loc siguranţa noastră. Demonstrează un curaj autentic, alimentat de dorinţa sinceră de a ajuta şi de a proteja. Tragedia de la Crevedia a reprezentat o încercare teribilă pentru pompierii noştri, iar gândurile noastre se îndreaptă astăzi şi către cei răniţi în acele explozii devastatoare. Asemenea evenimente dramatice ne reamintesc cât de importantă este pregătirea noastră, a comunităţilor şi a societăţii în general pentru a preveni şi a gestiona eficient situaţiile de criză”, subliniază Iohannis.

”În acelaşi timp, solicit autorităţilor statului să nu aibă niciun fel de toleranţă faţă de cei care încalcă legile ţării. Colaborarea eficientă dintre instituţii guvernamentale, societate civilă şi cetăţeni în ceea ce priveşte pregătirea pentru situaţiile de urgenţă trebuie să devină regula, şi nu excepţia. De aceea, susţin cu fermitate continuarea proiectelor şi a campaniilor publice care informează şi pregătesc populaţia pentru a face faţă unor astfel de situaţii”, arată preşedintele.

Klaus Iohannis le transmite pompierilor că au avut şi în acest an o activitate eficientă la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina, unde au contribuit la gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.