Ce conține documentul istoric pe care l-au semnat Donald Trump și Kim Jong-un la summitul din Singapore

Gabriel Bucur 12/06/2018 | 11:03 Ştiri
Ce conține documentul istoric pe care l-au semnat Donald Trump și Kim Jong-un la summitul din Singapore

Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un au semnat, marți, în cadrul summitului din Singapore, un document comun în care se angajează să acţioneze „în vederea denuclearizării complete a Peninsulei Coreea”, relatează The Associated Press, citată de News.ro.

Casa Albă încă nu a făcut public textul, însă documentul a fost fotografiat de jurnaliști în timpul ceremoniei de semnare. În document se enunţă câteva angajamente.

SUA se angajează să ofere „garanţii de securitate” Coreei de Nord, în vreme ce Phenianul îşi „reafirmă angajamentul ferm şi de nezdruncinat faţă de denuclearizarea completă a peninsulei coreene”. Este însă neclar ce i-a promis Trump în domeniul securităţii lui Kim Jong-un.

Mike Pompeo, Secretarul de Stat american, a refuzat să precizeze dacă aceste garanţii includ o eventuală retragere a trupelor americane din Peninsula Coreea.

Potrivit unui exemplar al documentului, Trump şi Kim au discutat, de asemenea, despre construirea unui „regim durabil şi robust de pace în peninsula coreeană”, în cadrul reuniunii.

Preşedintele american Donald Trump a declarat, marţi, la sfârșitul summitului din Singapore că „absolut” l-ar invita pe liderul nord-corean Kim Jong-un la Casa Albă, după ce au semnat un „document destul de cuprinzător”.

Ambii lideri au catalogat documentul pe care l-au semnat drept istoric. Trump a subliniat, la finele întâlnirii cu Kim, că a „dezvoltat o legătură foarte specială” cu liderul nord-coreean, în cele cinci ore petrecute împreună. „Ambele părţi vor fi impresionate de rezultat”, a dat el asigurări. La rândul său, Kim a declarat pentru presă că „lumea va asista la schimbări majore”, fără să ofere vreun detaliu în acest sens.

Citiți și: Cum a decurs întâlnirea istorică dintre Donald Trump și Kim Jong-un. Cei doi au semnat un document „cuprinzător”

Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, și Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord, s-au întâlnit, marți (ora 4.00 dimineața în România), într-un summit istoric, în Singapore. După ce, în urmă cu câteva luni, se amenințau cu un război nuclear, astăzi, cei doi și-au dat mâna și au discutat pentru prima dată față în față, un pas important în stabilirea primelor relații diplomatice între cele două țări, notează presa străină.

Mai întâi, cei doi şi-au strâns mâna o vreme şi au pozat în faţa unui rând de steaguri americane şi nord-coreene. Apoi, Donald Trump l-a condus apoi pe Kim Jong-un pe un culoar, unde au schimbat câteva vorbe. În deschiderea acestui summit, Trump a preconizat că va avea o „relaţie grozavă” cu Kim, cel care, la rândul său, a declarat că au „existat obstacole, dar le-am depăşit ca să fim aici”, potrivit AFP. Trump a mai spus, după primul contact cu Kim, că se simte „într-adevăr grozav”.

Întâlnirea de pe Insula Sentosa este prima reuniune din istorie între un preşedinte american în funcţie şi un lider nord-coreean și are drept scop încheierea unei crize nucleare în Peninsula Coreea.

Donald Trump și Kim Jong-un au petrecut împreună 40 de minute, doar în prezența interpreților, după care li s-au alăturat persoanele din anturaj, într-o reuniune mai largă şi un mic dejun de lucru.

 


FOTO: Hepta / Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.