Jumate turist, jumate angajat, noua nișă de business pentru agențiile de turism

Andrei Dumitru 27/08/2021 | 10:23 Ştiri
Jumate turist, jumate angajat, noua nișă de business pentru agențiile de turism

Înainte de pandemie, mulți făceau glume despre cum ar fi să lucrezi cu laptop-ul în brațe într-un loc exotic cu un cocktail răcoritor alături. După un an în care majoritatea angajaților au lucrat de acasă și au experimentat un nou mod de a se organiza, visul tinde să devină realitate și nici angajatorii nu se mai împotrivesc. Sunt agenții care anul acesta au primit tot mai mule cereri de vacanță cu laptopul la plajă – adică turiști care au cerut în primul rând oferte unde conexiunea la internet este foarte bună.

Această nouă tendință generată conjuctural de noul context sanitar global este susținută și d faptul că prețul charterelor a făcut mai accesibile aceste destinații odinioară de vis.

Ce cere turistul care vrea să și muncească? Viteză bună la internet, un fus orar apropiat celui din România și prețuri bune. De pildă, un astfel de sejur remote în Madeira, pentru o persoană poate începe de la 1500 euro și include cazare și transport, în Zanzibar prețul pornește de la 2000 euro per persoană, iar dacă turistul vrea în Caraibe, Republica Dominicană este o alternativă, sejurul aici poate fi achiziționat cu 2200 euro de persoană, potrivit reprezentanților Eturia.

Până acum, printre destinațiile preferate pentru joburi remote se numără Maldive, Seychelles, Zanzibar, Kenya și Madeira.

Potrivit studiilor recente, se pare că acest model mixt dă roade care se văd concret în productivitatea per angajat. În plus, angajatorii mai primesc ceva – un nivel de retenție îmbunătățit.

„Momentan, acest segment de călători este în creștere, însă în doi-trei ani, poate deveni o direcție de business. Deja există oferte speciale pentru long stay (adică sejururi mai lungi de 14 zile), cu facilități pentru pachete mai avantajoase de internet, astfel încât conexiunea să suporte și apelurile video,” a mai spus Ana-Maria Gherasim din partea Eturia.

Potrivit unui studiu al MBO Partners, în SUA, așa numita populație a “nomazilor digitali” – cei care preferă să lucreze la distață și să călătorească în același timp – a crescut cu aproape 50% față de 2019, de la 3,2 milioane la 6,3 milioane.

FOTO: Pixabay