Italia intră din nou în lockdown anti-COVID. Ce restricţii impun autorităţile de la Roma

Elena Marinescu 12/03/2021 | 21:03 Ştiri
Italia intră din nou în lockdown anti-COVID. Ce restricţii impun autorităţile de la Roma

Italia va fi plasată sub un blocaj la nivel național în weekendul de Paște pentru al doilea an consecutiv, a declarat vineri un proiect de decret-lege văzut de Reuters, care subliniază lupta pentru stoparea unui nou val de cazuri de coronavirus.

Magazinele neesențiale vor fi închise la nivel național din 3-5 aprilie. În acele zile, italienilor li se va permite să părăsească casele numai din motive de muncă, sănătate sau urgență. Cu toate acestea, o serie de regiuni, inclusiv Lombardia, care este centrată pe capitala financiară italiană Milano, par a fi sigur că vor fi închise de luni, din cauza recentului salt de infecții și spitalizări.

Sper că acesta va fi ultimul sacrificiu cerut cetățenilor noștri”, a declarat președintele Lombardiei, Attilio Fontana. Italia, prima țară occidentală afectată puternic de pandemie, a înregistrat o creștere a infecțiilor cu 10% în această săptămână, comparativ cu săptămâna precedentă, iar oficialii au avertizat că situația se deteriorează pe măsură ce noile variante extrem de contagioase câștigă teren.

Un an de la primul lockdown

Țara a fost plasată sub primul său blocaj la nivel național în urmă cu un an, care a durat 10 săptămâni. Agerpres aminteşte că un al doilea blocaj a fost impus de Crăciun.

În ultimele luni, guvernul a introdus restricții la nivel regional, în funcție de numărul cazurilor. Nu a fost clar imediat modul în care decretul va afecta bisericile din țara catolică. Cu toate acestea, era de așteptat să fie similar cu prevederile de Crăciunul trecut, când oamenilor li s-a permis să meargă la bisericile din cartierele lor.

O sursă vaticană a declarat că Sfânta Liturghie a Papei Francisc va avea loc probabil cu câteva ore mai devreme, astfel încât credincioșii să poată ajunge acasă la timp pentru stingerea timpului italian de la ora 22:00 și că activitățile săptămânii sfinte ale pontifului înainte de Paști vor avea loc în Vatican cu un număr limitat a participanților.

Spre deosebire de anul trecut, noul decret permite vizite limitate la prieteni și rude în timpul vacanței de Paște – de exemplu, pentru a vedea părinții vârstnici. Însă decretul impune, de luni, restricții mai dure pentru regiunile „galbene” cu risc scăzut ale țării, limitând sever circulația între orașe și închiderea restaurantelor și barurilor.

Alături de unele măsuri la nivel național, Italia calibrează restricțiile în cele 20 de regiuni ale sale, în funcție de un sistem cu patru niveluri, codificat prin culori (alb, galben, portocaliu și roșu), bazat pe nivelurile de infecție și revizuit în fiecare săptămână.