UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său

Andrei Dumitru 19/04/2024 | 10:31 Ştiri
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său

UPDATE Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului.

Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre vineri şi care ar fi fost lansat de Israel, fără a provoca pagube, transmite EFE.

„Datorită vigilenţei noastre, s-a deschis focul în direcţia unor obiecte zburătoare”, a declarat comandantul şef al armatei iraniene, generalul-maior Abdul Rahim Mousavi, agenţiei iraniene Defa Press, specializată în apărare.

Întrebat dacă Iranul va răspunde la presupusa agresiune, Mousavi a declarat: „S-a văzut deja răspunsul Iranului”, într-o aparentă aluzie la atacul de sâmbăta trecută asupra Israelului.

Autorităţile militare iraniene au confirmat că un atac cu drone a avut loc vineri dimineaţă în provincia centrală Isfahan, care găzduieşte centre de producţie de rachete şi instalaţii nucleare.

„Sunetul are legatură cu tirurile sistemelor de apărare din Isfahan”, a spus comandantul armatei iraniene din provincia Isfahan, Siavosh Mihan-Dust, după ce televiziunea de stat iraniană a raportat la primele ore ale dimineţii că s-au auzit „explozii puternice” în această provincie. „Nu am avut nicio pagubă sau accidente”, a adăugat militarul iranian.

Agenţia iraniană Fars a menţionat că sunetul a”trei explozii” a putut fi auzit în apropierea bazei aeriene Shekari, la nord de Isfahan, pe fondul unor relatări din Statele Unite conform cărora Israelul ar fi atacat Iranul cu rachete.

Iranul a negat că ar fi avut loc un atac cu rachete împotriva ţării şi a dat asigurări că apărarea sa antiaeriană a doborât mai multe drone.

„Deocamdată nu există informaţii despre un atac cu rachete”, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Spaţiale Iraniene, Hossein Dalirian, pe contul său de socializare X. Sursa citată a indicat că apărarea antiaeriană a ţării a doborât „trei microdrone”.

Israelul a lansat un atac asupra Iranului

Israelul a atacat Iranul, au declarat pentru Reuters trei surse familiarizate cu situaţia, în timp ce presa de stat iraniană a raportat, vineri dimineaţă, că forţele acestei ţări au distrus drone, la câteva zile după ce Iranul a lansat un atac cu drone ca răzbunare împotriva Israelului, informează News.ro.

O sursă a afirmat pentru Reuters că SUA nu a fost implicată, dar a fost notificată de Israel înainte de atac.

Agenţia de ştiri iraniană Fars a relatat că trei explozii au fost auzite în apropierea unei baze militare din oraşul Isfahan, aflat în centru. Un oficial iranian a declarat pentru Reuters că nu a fost vorba de un atac cu rachete şi că exploziile au fost rezultatul activării sistemului de apărare anti-aeriană iranian.

Televiziunea de stat iraniană a afirmat că, la puţin timp după miezul nopţii, ”trei drone au fost observate pe cer deasupra Isfahan. Sistemul de apărare anti-aeriană s-a activat şi a distrus aceste drone în aer”.

Ulterior, televiziunea a afirmat că situaţia este normală la Isfahan şi că nu au avut loc explozii la sol.

Armata israeliană nu a comentat relatările.

Israelul afirmase că va riposta după atacul din weekend al Iranului, care a implicat sute de drone şi rachete, ca răspuns la o presupusă loviturp a Israelului asupra complexului ambasadei sale din Siria. Majoritatea dronelor şi rachetelor iraniene au fost doborâte înainhte de a ajunge pe teritoriul israelian.

Analiştii şi observatorii au exprimat îngrijorări privind riscul ca războiul Israel-Gaza să se extindă în restul regiunii.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat Israelul înainte de atacul de vineri că Teheranul va avea un ”răspuns dur” la orice atac pe teritoriul său.

Iranul a afirmat, joi, la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite că Israelul ”trebuie obligat să oprească orice alt comportament militar pripit împotriva intereselor noastre”, în timp ce secretarul general al ONU a avertizat că Orientul Mijlociu este ”într-un moment de pericol maxim”.

Televiziunea de stat iraniană a afirmat că facilităţile nucleare unde Iranul desfăşoară lucrări – despre care teheranul spune că sunt pacifiste, dar despre care vestul crede că au ca scop crearea unei arme – nu au fost afectate.

Situl nuclear Natanz, piesa centrală a programului iranian de îmbogăţire a uraniului, se află în provincia Isfahan.

Aeroporturile din Teheran, Shiraz şi Isfahan au fost închise până la ora 7.00 GMT, cu posibilitatea de prelungire, iar zborurile au fost îndepărtate din jumătatea vestică a Iranului, a arătat site-ul de monitorizare a traficuluii aerian FlightRadar24.

Unele zboruri cu destinaţia Teheran Turkish Airlines şi Emirates se întorceau la aeroportul de plecare, a arătat, pe X, FlightRadar24. Un zbor al Iran Air de la Roma la Teheran a fost redirecţionat spre Ankara, Turcia.

FlightRadar24 arată că Emirates, flydubai, Turkish Air, Wizz Air Abu Dhabi şi Belavia sunt printre companiile care continuă să folosească partea din spaţiul aerian care a rămas deschisă vineri dimineaţă.

Asaltul israelian în Gaza a început după ce gruparea islamistă palestiniană Hamas a atacat Israelul, în 7 octombrie, omorând 1.200 de persoane, potrivit bilanţului israelian. Ofensiva militară a Israelului a provocat moartea a peste 33.000 de palestinieni în Gaza, potrivit ministerului local al Sănătăţii.

Grupări sprijinite de Iran şi-au declarat sprijinul pentru palestinieni, lansând atacuri din Liban, Yemen şi Irak.