Israel-Gaza: Netanyahu nu acceptă nici un armistiţiu fără eliberarea ostaticilor

Elena Marinescu 09/11/2023 | 19:40 Ştiri
Israel-Gaza: Netanyahu nu acceptă nici un armistiţiu fără eliberarea ostaticilor

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat asigurări joi că nu va exista ”niciun armistiţiu” fără ca ostaticii ţinuţi de Hamas să fie eliberaţi, relatează CNN. ”Luptele continuă şi nu va exista niciun armistiţiu fără eliberarea ostaticlor noştri”, subliniază el.

”Israelul autorizează coridoare de evacuare în siguranţă din nordul în sudul Fâşiei (Gaza), aşa cum au făcut ieri (miercuri) 50.000 de locuitori” ai enclavei palestiniene. ”Cerem din nou populaţiei civile din (Fâşia) Gaza să evacueze în sud”, declară premierul Netanyahu, potrivit sursei citate de News.ro.

Benjamin Netanyahu face aceste declaraţii în timp ce un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale americane (NSC) de la Casa Albă, John Kirby, anunţa că Israelul începe să implementeze – de joi – pauze zilnice de patru ore în operaţiunile militare israeliene în nordul Fâşiei Gaza.

Israelul a desemnat coridoare de evacuare de mai multe ore începând de duminică. El a autorizat joi un coridor de evacuare, timp de şase ore, a civililor din nordul Fâşiei Gaza la sud de râul Wadi Gaza.

Jihadul Islamic difuzează o înregistrare video cu doi ostatici

Între timp, gruparea Jihadul Islamic, care luptă alături de Hamas împotriva Israelului în Fâşia Gaza, a dat publicităţii o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni – o femeie septuagenară şi un adolescent – despre care spune că-i ţine în Fâşia Gaza şi se declară pregătit să-i elibereze ”dacă se îndeplinesc condiţiile de securitate”, relatează AFP.

”Suntem pregătiţi să-i eliberăm din motive umanitare, atunci când se îndeplinesc condiţiile de securitate pe teren”, declară un purtător de cuvânt al aripii militare a Jihadului Islamic, cunoscut sub numele de Abu Hamza.