Iohannis, despre modificările Pilonului II de pensii: Abordarea e la limita unei guvernări foarte toxice. Îi somez pe guvernanți că clarifice situația

Gabriel Bucur 22/05/2018 | 10:04 Ştiri
Iohannis, despre modificările Pilonului II de pensii: Abordarea e la limita unei guvernări foarte toxice. Îi somez pe guvernanți că clarifice situația

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, luni, despre proiectul care privește suspendarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii că această abordare „este la limita unei guvernări diletante foarte toxice”. Totodată, șeful statului i-a somat pe guvernanţi „să îşi revină şi să clarifice odată pentru totdeauna care este intenţia lor legată de Pilonul II”, transmite News.ro.

„Cred că vă amintiţi, a fost parcă chiar la învestirea nu ştiu cărui Guvern PSD, că au fost multe, cred că Guvernul Tudose, exact înainte de depunerea jurământului, în cadrul audierilor în Parlament, cineva a spus afirmaţia că se desfiinţează Pilonul II. Iată că de atunci a apărut un fel de ping-pong de declaraţii. Ba se desfiinţează, ba nu se desfiinţează, ba se naţionalizează, ba nu se naţionalizează, ba se suspendă, ba nu se suspendă. Este foarte, foarte îngrijorător. Această abordare este la limita unei guvernări diletante foarte toxice şi îi somez pe guvernanţi să îşi revină, să clarifice odată pentru totdeauna care este intenţia lor legată de Pilonul II”, a declarat Klaus Iohannis, luni seară, transmite News.ro.

Citiți și: Pilonul infamiei: Scenarii descurajante pentru viitorii pensionari

Președintele a spus că aici nu este vorba despre nişte bani care sunt ai statului sau bani publici, ci sunt bani privaţi, banii oamenilor care contribuie la Pilonul II şi „nu poţi să te joci cu aşa ceva”.

„Pe de altă parte, aici avem de-a face cu o chestiune care trebuie planificată şi clarificată pe termen lung. Nu plăteşte nimeni o contribuţie la pensie ca să primească banii a doua zi şi riscul cel mai mare pe care îl văd aici este ca oamenii să piardă încrederea în capacitatea statului de a proiecta şi gestiona sistemul de pensii. Lumea deja începe să îşi pună întrebări (…) sunt banii românilor care au contribuit la Pilonul II de pensii. Aşa nu se poate, este nevoie de o clarificare fermă, în sensul că PSD nu se atinge de aceşti bani şi atunci lucrurile se pot clădi mai departe”, a spus şeful statului.

Citiți și: Contribuțiile la pensiile private au scăzut cu până la 12% după revoluția fiscală

De asemena, întrebat cum vede ideea PSD potrivit căreia contribuţia la Pilonul II de pensii să devină opţională, Klaus Iohannis a afirmat că, dacă după doar câţiva ani de la înfiinţare începe cineva şi schimbă principiul după care funcţionează acest Pilon II, deja „totul se duce de râpă”. „Vedeţi, a fost creat, s-a creat legislaţia aferentă şi oamenii au început să plătească, crezând că, atunci când vor ieşi la pensie, vor beneficia de o pensie suplimentară. Dacă acum, după doar câţiva ani începe cineva şi schimbă principiul după care funcţionează acest Pilon II, deja totul se duce de râpă. (…) A mai avut cineva de la PSD aşa, idei de modificare a Pilonului II. Prin 2013-2014 s-a făcut o analiză şi s-a găsit că aceste fonduri au un randament bun şi atunci s-a abandonat ideea de a modifica lucrurile”, a adăugat preşedintele, potrivit News.ro.

Întrebat dacă îi va chema la consultări pe premierul Viorica Dăncilă, pe ministrul Muncii sau pe ministrul Finanţelor, preşedintele a spus că se pot face consultări, dar este nevoie de o clarificare din partea celor din PSD, care „au venit cu toate aceste dezinformări”.

Pilonul II, în ce constau modificările

Proiectul de lege care prevede suspendarea plăţilor pentru pensiile administrate privat din Pilonul II a fost introdus din greşeală în programul legislativ al Guvernului, a spus, luni, preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu. Potrivit proiectului de lege respectiv, Guvernul României vrea să suspende plata contribuţiilor pentru pensiile administrate privat – Pilonul II – în perioada 1 iulie – 31 decembrie. Totodată, proiectul vizează o contribuţie fixă de 84 de lei în primul an, care ar urma să crească anual până la 125 de lei in cinci ani. Această contribuţie ar urma să fie dedusă din impozitul pe venit. În plus, proiectul prevede o contribuţie a angajatorului egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei – 50, 25 sau 10 angajaţi.

Liviu Dragnea: „Nu există niciun fel de decizie adoptată în Guvern”

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a afirmat că această propunere este făcută de CNSP, dar nu este de acord cu ea, iar această măsură nu va fi aplicată.

Președintele Camerei Deputaților și al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a transmis câteva lămuriri, imediat după declarația șefului CNSP. „Nu există niciun fel de decizie adoptată în Guvern, decizie adoptată în partid, o decizie adoptată în coaliţie care să cuprindă următoarele lucruri: 1 – nu s-a discutat, nu se discută şi noi nu vom adopta nicio măsură care să ducă la desfiinţarea pilonului II de pensii,. aşa cum a început să se rostogolească prin anumite televiziuni şi îi rog cu foarte  mare respect să nu se mai rostogolească astfel de informaţii mincinoase. 2 – Nu există nicio decizie pentru a se înlocui contribuţiile care acum merg de la bugetul asigurărilor sociale de stat către Pilonul II de pensii”, a mai spus acesta.

Dragnea a spus că nu este vorba despre bani privaţi la Pilonul II, ci despre banii pe care îi au toţi românii în fondul de pensii. „Aici este vorba de contribuţiile pe care toţi le avem la sistemul de pensie, care merg în bugetul asigurărilor sociale de stat, 3,75% din această sumă merge la Pilonul II. Deci nu se naţionalizează Pilonul II şi nu se înlocuieşte această contribuţie, această parte de 3,75% din tot bugetul de pensie cu impozitul pe venit, cu o cotă din impozitul pe venit, aşa cum am înţeles că acest domn de la comisia de prognoză a propus. (…) Programul de guvernare a fost un program votat public de cetăţeni, a fost un program votat în Parlament, program care va fi implementat. Eu vă rog pe dumneavoastră (jurnaliştii – n.r.) să rămâneţi, cât de mult se poate sau cât sunteţi lăsaţi, ancoraţi în realitate şi în programul de guvernare”, a precizat Liviu Dragnea, potrivit News.ro.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.