Pilonul infamiei: Scenarii descurajante pentru viitorii pensionari

Alexandra Pele 25/04/2018 | 14:26 Financiar
Pilonul infamiei: Scenarii descurajante pentru viitorii pensionari

Cea mai răspândită formă de economi­sire pentru pensie este una forțată. Eli­mi­narea caracterului obligatoriu al Pilonului II ar putea pune în pericol nivelul de trai al unor generații întregi și ar pu­tea priva economia României de un investitor important.

Acest articol a apărut în numărul 38 (16-29 aprilie) al revistei NewMoney

Autoritățile nu par a fi renunțat la gândul de a „reforma“ sistemul de pensii din Ro­mânia. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodo­rovici, a anunțat în Parlament că se lu­crează la o nouă lege, care ar urma să facă opțional Pilonul II, al pensiilor private obli­gatorii. Teoretic, participanții la Pilonul II vor putea opta, începând de anul viitor, dacă doresc să-și direcționeze o parte din contribuțiile de asigurări sociale (CAS) statului sau administratorilor privați – acestea sunt puținele informații disponibile în prezent. Teodorovici spune că mi­nis­terul analizează totodată și în ce mă­sură ar putea statul asigura un anumit ran­dament pentru Pilonul I, al pensiilor publice. În prezent, decizia de a majora sau de a reduce punctul de pensie este una politică, fiind luată de partidul sau coaliția aflată la putere, astfel că nu există niciun fel de date pe baza cărora un contribuabil să poată anticipa ce pensie va primi când iese din câmpul muncii.

PREA MULȚI, PREA PUȚINI. Radu Cră­ciun, președintele BCR Pensii, explică pe blo­gul personal faptul că, înainte de a se pune problema oricărui fel de „randament garantat“, pensiile publice viitoare depind de cât CAS vor plăti angajații viito­rului. Datele Institutului Național de Sta­tis­tică (INS) arată că jumătate dintre ti­nerii sub 25 de ani lucrează în sectoare precum comerțul cu amănuntul și agricul­tură, unele dintre cele mai prost plătite de la nivel local. Mai mult, 40% din ti­ne­rii cu vârste între 25 și 35 de ani acti­vează în aceleași domenii cu salarii mici.

Citiți și: Contribuțiile la pensiile private au scăzut cu până la 12% după revoluția fiscală

„Sunteți siguri că vă doriți doar o pensie publică, plătită preponderent din CAS-ul achitat de salarii din comerțul cu amă­nun­tul și agricultură? Sau preferați una plătită din banii strânși din propriul salariu?“, este întrebarea pe care o lansează Crăciun.

Pilonul II este cea mai răspândită și, în multe cazuri, chiar singura formă de eco­no­misire pentru pensie în România, atrage atenția Andreea Pipernea, CEO NN Pensii. De altfel, întregul sistem al celor trei piloane (public, privat obligatoriu și privat facultativ) a fost adoptat în urma nenu­mă­ratelor avertismente ale specialiștilor, potrivit cărora povara facturii sociale (plata pensiilor și a altor ajutoare) asupra bugetului va deveni nesustenabilă, odată ce fenomenul îmbătrânirii populației se va accentua. Prea puțini angajați vor ajun­ge să ducă „în spate“ prea mulți pensionari, în contextul în care munca în Ro­mânia este deja mai „scump“ taxată decât în alte state europene.

Pe lângă reversiunea uneia dintre puți­nele reforme structurale implementate în ultimul deceniu, un Pilon II opțional ar pu­­tea însemna „șubrezirea“ unei clase importante de investitori, inclusiv pentru stat. Fondurile de pensii private sunt clienți ai titlurilor de stat emise de Fi­nanțe pentru finanțarea deficitului bugetar și a datoriei publice (dețin 7% din da­toria publică a României).

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.