Iohannis, la Irpin: Nu există cuvinte pentru a descrie tragedia umană şi distrugerile oribile pe care le-am văzut

Andrei Dumitru 16/06/2022 | 14:00 Ştiri
Iohannis, la Irpin: Nu există cuvinte pentru a descrie tragedia umană şi distrugerile oribile pe care le-am văzut

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a ajuns joi dimineaţă la Kiev alături de Olaf Scholz şi de Mario Draghi, într-o vizită care nu a fost anunţată oficial, dar care a făcut obiectul speculaţiilor de mai multe zile. Acestora li s-a alăturat şi preşedintele Klaus Iohannis. Toţi cei patru lideri s-au aflat la Irpin, localitate grav afectată de bombardamentele ruseşti.

”Nu există cuvinte pentru a descrie tragedia umană de neimaginat şi distrugerile oribile pe care le-am văzut astăzi în Irpin. Îmi reînnoiesc ferm apelul pentru ca toţi făptaşiiruşi să fie traşi la răspundere de justiţia penală internaţională, pe care România o susţine pe deplin”, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe Twitter după vizita la Irpin.

Ca şi alţi lideri străini care au venit la Kiev înaintea lor, Macron, Scholz, Draghi şi Iohannis s-au plimbat pe străzile din Irpin, unde urmele bombardamentelor sunt omniprezente.

Oficialii i-au pus întrebări ghidului lor cu privire la întoarcerea locuitorilor în oraş şi la lucrările de reconstrucţie planificate, înainte de a viziona câteva minute de înregistrare video cu Irpin în urmă cu trei luni, la apogeul luptelor.

Pe pereţii unei clădiri distruse era scris „Make Europe Not War” („Faceţi Europa, nu război”). O inscripţie pe care Macron a văzut-o şi a comentat: „Este un mesaj corect (…) este foarte emoţionant să vezi asta”.

Irpin, la periferia de nord-vest a Kievului, a fost scena unor ciocniri violente între ruşi şi ucraineni în primele zile ale agresiunii ruseşti de la sfârşitul lunii februarie. Armata rusă a preluat rapid controlul asupra acestei suburbii bogate, care avea 60.000 de locuitori înainte de război, şi a ocupat-o pe tot parcursul lunii martie.

FOTO: Presidency.ro