Ioan Oltean, la DNA: „Nu poţi să primeşti un sac cu bani, atâta timp cât n-ai călcat niciodată în Chitila”

NewMoney 20/06/2019 | 15:13 Ştiri
Ioan Oltean, la DNA: „Nu poţi să primeşti un sac cu bani, atâta timp cât n-ai călcat niciodată în Chitila”

Fostul deputat Ioan Oltean s-a prezentat, joi, la DNA, în dosarul care a fost retrimis procurorilor anticorupţie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urmă cu doi ani. În acest dosar, Ioan Oltean, omul de afaceri Mihai Rotaru şi alţi membri ai comisiei de retrocedări din cadrul Agenţiei Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) erau judecaţi pentru crearea unui prejudiciu de 98 milioane de lei, scrie News.ro.

Întrebat de jurnalişti, la sosirea la DNA, dacă se aştepta ca ancheta să se reia, după ce dosarul a fost retrimis la DNA în urmă cu doi ani, Ioan Oltean a spus că în ţara asta este posibil orice.

„Vom trăi şi vom vedea. Într-un fel sau altul lucrurile trebuie clarificate (…) într-un fel sau altul trebuie închis, fie printr-o clasare, fie prin retrimitere la instanţă. Eu vreau să vă repet ceea ce am mai spus: nu am fost niciodată în Chitila, or dacă n-ai fost nu poţi să primeşti un sac cu bani, atâta timp cât n-ai călcat niciodată în Chitila. N-am fost în localitatea Chitila, niciodată. Acolo e vorba de mine, nu de vreun şofer”, a declarat Oltean.

El a susţinut că nimeni dintre apropiaţii săi „cu ştiinţa mea n-a călcat acolo”.

De asemenea, el a afirmat că va vedea ce s-a întâmplat în aceşti doi ani cu dosarul.

„Eu nu aştept ca fapta să se prescrie, eu ştiu că sunt nevinovat, aştept fie clasare, fie ca instanţa să se pronunţe corect asupra acestui dosar”, a spus Oltean.

Întrebat dacă nu îi est dor de politică, având în vedere că s-a retras, Oltean a răspuns: „Ca să fiu sincer, mi-e dor, dar vedeţi că vremurile sunt altele”.

„Vreau să vă spun şi o fac asumându-mi la maximum responsabilitatea: era altă clasă politică atunci. (despre clasa politică actuală – n.r.) nu vreau să comentez, pentru că nu fac parte din ea şi nu -mi permit să comentez”, a mai spus el.

Întrebat cum îi vede pe actualii miniştri, Oltean a spus: „Îngăduiţi-mi să mă abţin şi să nu comentez”.

Înalta Curte de casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, în martie 2017, să retrimită la DNA rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată fostul deputat Ioan Oltean, omul de afaceri Mihai Rotaru şi alţi membri ai comisiei de retrocedări din cadrul Agenţiei Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP), care erau judecaţi pentru crearea unui prejudiciu de 98 milioane de lei.

„Restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, cauza privind pe inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Alexandru Lăcrămioara, Constantinovici Rodica, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Oltean Ioan, Negurici Sergiu, Diacomatu Sergiu, Marko Attila Gabor şi Rotaru Mihai, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 660/P/2014 din 28.07.2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, astăzi 7 martie 2017”, se arăta în decizia instanţei.

Hotărârea definitivă vine după ce, pe 2 februarie 2017, un alt complet de judecată a constatat nereguli în rechizitoriu şi a dispus remedierea lor.

„Constată neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului nr. 660/P/2014 din 28.07.2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Alexandru Lăcrămioara, Constantinovici Rodica, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Oltean Ioan şi Negurici Sergiu. În termen de 5 zile de la comunicarea prezenţei încheieri motivate, procurorul va remedia neregularităţile actului de sesizare. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii contestate”, se arăta în minuta instanţei.

Procurorii DNA au trimis dosarul la instanţă în 28 iulie 2016. Până în 5 octombrie 2016, cauza a fost în procedură de cameră preliminară. Judecătorul de cameră preliminară a stabilit că poate fi începută judecata pe fond, respingând atunci ca neîntemeiate cererile şi excepţiile formulate de Crinuţa Dumitrean, Ioan Oltean, Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Rodica Constantinovici, Sergiu Negurici şi Mihai Rotaru.

Anchetatorii au arătat în rechizitoriu că, în 27 noiembrie 2009, Mihai Rotaru a cumpărat cu 750.000 de euro drepturile litigioase pe care o persoană le deţinea asupra unui teren de 61.857 de metri pătraţi, în municipiul Piteşti. Persoana respectivă ar fi vândut aceste drepturi după ce, timp de opt ani, nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate.

După doar câteva luni, la 17 iunie 2010, fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, vicepreşedinţii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor Sergiu Diacomatu şi Cătălin Teodorescu, precum şi Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Gabor Attila Marko, membri ai aceleiaşi comisii, au aprobat în regim de urgenţă raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru, mai arătau procurorii.

„Membrii comisiei au fost sprijiniţi în demersul lor infracţional şi de inculpatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai şi cu preşedinta ANRP Dumitrean Nicoleta Crinuţa”, au susţinut procurorii în rechizitoriu.

Terenul în cauză a fost supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu 98.780.835 lei (de 10 ori faţă de preţul real), sumă cu care Ministerul Finanţelor Publice a comunicat că se constituie parte civilă.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe mai multor părţi sociale şi acţiuni deţinute la diverse firme de Mihai Rotaru, Cătălin Teodorescu, Sergiu Negurici, Segiu Diacomatu, Lăcrămioara Alexandru şi Gabor Attila Marko, precum şi pe mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor.

După trimiterea dosarului în judecată, procurorii au continuat cercetările în cazul lui Ioan Oltean şi Mihai Rotaru, într-o nouă cauză în care sunt suspectaţi de trafic de influenţă şi, respectiv, cumpărare de influenţă.

Procurorii au arătat că noul dosar s-a format deoarece nu a fost posibilă finalizarea urmăririi penale, având în vedere comisiile rogatorii dispuse în cauză şi imposibilitatea de administrare a tuturor probelor.

În dosarul rămas în cercetare la DNA, există un denunţ făcut de Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila, care spune că, în 2010, Oltean ar fi primit 600.000 de euro de la Mihai Rotaru, prin şoferul omului de afaceri. Alexandrescu le-ar fi spus procurorilor că, în perioada dinaintea Paştelui 2010, în curtea bisericii din Chitila, Ioan Oltean a primit “un sac mare de bani de la şoferul lui Rotaru Mihai”.

Alexandrescu ar fi făcut denunţul când era în penitenciar şi executa o pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare pentru fapte de corupţie legate de despăgubiri de la ANRP, în iunie 2015 fiind eliberat condiţionat.

Legat de acest denunţ, Ioan Oltean spunea că nu îl cunoaşte pe fostul preot, că nu a fost niciodată la biserica din Chitila, iar declaraţiile acestuia sunt contradictorii şi nu sunt confirmate de nicio altă probă.


Foto: Mediafax