Investiții imobiliare: o cincime din apartamentele de lux din Capitală sunt cumpărate pentru a fi închiriate

Andreea Neferu 08/02/2017 | 15:06 Ştiri
Investiții imobiliare: o cincime din apartamentele de lux din Capitală sunt cumpărate pentru a fi închiriate

Pe segmentul de piață rezidențial premium și mediu plus din București, aproximativ 20-25% din apartamentele situate în ansambluri rezidențiale finalizate anul trecut sau care se află în curs de livrare au fost achiziționate pentru închiriere, potrivit firmei imobiliare Nordis.

„În România, investițiile în domeniul imobiliar sunt o variantă foarte bună de plasare a capitalului, oferind un randament superior dobânzilor bancare și un risc mai mic decât investițiile pe burse”, spune Emanuel Poștoacă, managing director Nordis.

Apartamentele scoase la închiriere își găsesc locatari într-o perioadă cuprinsă între două și opt săptămâni, în funcție de mărimea ansamblului, suprafața apartamentului și gradul de mobilare. Bugetele chiriașilor pentru locuințe finalizate anul trecut au variat între 450 și 500 de euro pe lună pentru un apartament de două camere în Băneasa, respectiv 3.500-5.000 de euro pe lună pentru un apartament de cinci camere în Șoseaua Nordului sau Primăverii.
Cei mai mulți chiriași pe segmentul de lux au preferat anul trecut zonele Herăstrău-Șoseaua Nordului și Pipera-Iancu Nicolae din București, potrivit Nordis. Urmează, ca pondere, Dorobanți, Floreasca, Aviatorilor și Primăverii, respectiv zona ultracentrală – Victoriei-Romană-Universitate-, care are o ofertă limitată de proiecte rezidențiale disponibile.

Grupul de firme imobiliare Nordis, înființat în 2008 de Emanuel Poștoacă, reunește trei firme: Nordis Management (cu activități de intermediere imobiliară și management de proiecte imobiliare), Nordis Administrare (dezvoltare imobiliară și administrare de imobile) și Nordis Investments (investiții imobiliare). Nordis a lansat anul trecut un brand propriu de apartamente, Nordis Residence, sub care va dezvolta ansambluri rezidențiale în zona de nord a Capitalei. Primul proiect rezidențial este Nordis Residence-Herăstrău Park, pentru viitor fiind planificate alte două proiecte: Nordis Residence-Otopeni și Nordis Residence-Străulești.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.