Interesul pentru locuințe noi a crescut cu peste 300% după 2012

Andreea Neferu 19/12/2016 | 14:10 Ştiri
Interesul pentru locuințe noi a crescut cu peste 300% după 2012

Segmentul de apartamente nou-construite a cunoscut un avânt semnificativ în ultimii patru ani, în orașe precum Timișoara sau București interesul pentru astfel de locuințe ajungând să crească cu peste 300% după 2012, potrivit unei analize a portalului imobiliare.ro.

Cu toate acestea, ritmul de creștere a cererii de locuințe a încetinit ”vizibil” în 2016, pe fondul provocărilor în materie de finanțare.

În București, volumul căutărilor de locuințe noi a crescut în ultimii patru ani cu 351%, față de doar 86% în cazul apartamentelor vechi. Chiar dacă în ansamblu s-a înregistrat o creștere, totuși 2016 a adus o ușoară scădere a căutărilor din partea potențialilor cumpărători: -4% pentru apartamentele noi și, respectiv, -18% pentru cele vechi. Situația poate fi explicată și prin faptul că piața a intrat în expectativă, pe fondul schimbărilor din domeniul creditării, printre care și ajustarea avansului pentru creditele ipotecare.

În Brașov, cererea pentru apartamente nou-construite a consemnat o creștere de 274% față de 2012, în timp ce interesul pentru locuințe vechi a cunoscut o creștere de doar 70%. Cu toate acestea, apartamentele vechi sunt în continuare mai populare în orașul de la poalele Tâmpei comparativ cu cele noi. În Cluj-Napoca, cererea a cunoscut un avans de 163% pe apartamente noi, respectiv de 267% pe locuințe vechi, iar în Timișoara căutările potențialilor cumpărători au crescut cu 344% pe segmentul nou, respectiv cu 216% pe cel vechi în ultimii patru ani.

Aproximativ 30.000 de locuințe vor fi finalizate în acest an în proiecte rezidențiale, un record istoric pentru piața locală, arată un studiu recent realizat de compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania. Astfel, 2016 se anunță a fi unul dintre cei mai buni pentru rezidențialul local, iar aceasta în ciuda faptului că anul acesta mai multe bănci au majorat avansul la creditele ipotecare din cauza legii dării în plată, iar programul Prima Casă își epuizase plafonul disponibil, care ulterior a fost însă suplimentat.

 


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.