Inteligenţa artificială ameninţă milioane de locuri de muncă în Coreea de Sud

Elena Marinescu 17/11/2023 | 18:53 Ştiri
Inteligenţa artificială ameninţă milioane de locuri de muncă în Coreea de Sud

Aproape 4 milioane de locuri de muncă din Coreea de Sud riscă să fie înlocuite de inteligenţa artificială (IA) în următoarele două decenii, în principal cele ocupate de lucrători cu gulere albe, conform unui studiu al băncii centrale naţionale.

Progresele rapide în domeniul tehnologiilor de inteligenţă artificială (AI) au stârnit îngrijorări în întreaga lume, variind de la potenţiale disponibilizări, până la atacuri cibernetice şi chiar pierderea controlului de către oameni asupra sistemelor pe care le-au proiectat.

Un nou studiu realizat de Banca Coreei estimează că aproximativ 3,9 milioane de locuri de muncă din ţara asiatică aflată în prima linie a noilor tehnologii vor fi în pericol, pe măsură ce adoptarea IA creşte la nivel naţional, medicii, avocaţii, contabilii şi chimiştii numărându-se printre profesiile cele mai ameninţate.

„Profesioniştii cu venituri ridicate şi cu studii superioare sunt mai expuşi la (riscul) IA şi au o probabilitate mai mare de a fi înlocuiţi”, se arată în studiul citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Angajaţii cu gulere albe sunt cei mai expuşi acestui risc, IA putând îndeplini cu uşurinţă sarcini analitice şi cognitive, conform textului. În schimb, potrivit studiului, persoanele cele mai puţin susceptibile de a-şi pierde locul de muncă din cauza progresului tehnologic sunt cele care lucrează în domeniile care ţin de religie, alimentaţie şi învăţământ.

Raportul realizat de Banca Coreei subliniază că, deşi tehnologiile IA reprezintă o ameninţare pentru locurile de muncă existente, ele creează, totodată, noi oportunităţi de angajare, în special pentru inginerii care dezvoltă şi întreţin sisteme IA, precum şi în start-upurile asociate cu IA.

Însă, deoarece noile posturi sunt „concentrate” într-un domeniu specific, „unii angajaţi pot întâmpina dificultăţi în procesul de tranziţie profesională cauzate de introducerea IA”, se precizează în studiu.