Insula Libertății: cum a apărut Sziget, unul dintre cele mai „colorate” festivaluri din Europa

Oana Borviz 14/07/2017 | 14:07 Timp Liber
Insula Libertății: cum a apărut Sziget, unul dintre cele mai „colorate” festivaluri din Europa

Acest articol apare în numărul 19 (10-23 iulie) al revistei NewMoney

În august, distracția se mută la Sziget, acolo unde muzica și artele de tot felul se îmbină pentru a crea o atmos­feră unică, ce stă sub semnul liber­tății.

„Devino Szitizen! Vino să petreci 7 zile pe Insula Libertății!“ este îndemnul organizatorilor Sziget Festival, unul dintre cele mai „colorate“ festivaluri europene, ce-și desfășoară cea de-a 25-a ediție între 9 și 16 august pe insula Óbuda, din inima Budapestei. Înființat în 1993 de o mână de studenți pasio­nați de muzică, Sziget Festival a devenit rapid un eveniment de amploare și unul din preferatele artiștilor de pretu­tindeni. Eveniment muzical și cultural ce găzduiește concerte, programe de­dicate filmului, teatrului și artelor plastice, festivalul de pe Óbuda adună, an de an, oameni din toate colțurile lumii, care vin să asculte muzică (printre artiștii prezenți la edițiile precedente au fost Robbie Williams, Skunk Anansie, Gogol Bordello, Limp Bizkit), să se bucure de natură (insula de pe Dunăre are o faună și o floră extrem de diverse) și mai ales să simtă gustul liber­tății. Pentru că, aici, în urmă cu 25 de ani, își dădeau întâlnire câțiva tineri toc­mai din dorința de a se simți liberi, departe de griji și constrângeri, de ba­riere ligvistice și sociale. Același spirit îi va aduce și anul acesta la Sziget pe cei aproximativ 500.000 de Szitizeni, cât estimează organizatorii că vor participa la noua ediție, unde vor cânta nume importante ale pop rock-ului, rapp-ului sau muzicii electro (Pink, Rita Ora, Danny Brown, Chainsmokers).

Concept. „Libertatea a fost întot­dea­u­na modul în care ne-am exprimat, și probabil că nu aveam nici cea mai vagă idee despre ce presupunea un festival adevărat, dar am crezut și am simțit că nu putea fi decât un loc unde oamenii să existe pur și simplu lipsiți de constrân­geri și să uite de problemele de zi cu zi pentru a petrece o săptămână de fericire și pace.“ Așa își amintea, în urmă cu câțiva ani, despre debutul acestui festival, Károly Gerendai, unul dintre principalii organizatori ai Sziget Festival, alături de Peter Muller Sziami și Dan Panaitescu (un apreciat impresar muzical român care a decedat în 2016, în urma unui accident rutier). Acea idee de libertate avea să capete concretețe pentru Szigetani (cum își mai spu­neau organizatorii) în 2013, când festivalul dobândea un nou concept, „Sziget, Insula Libertății“. Noua denumire avea să pună, astfel, în va­loa­re un concept mai vechi, ce a stat în spatele festiva­lu­lui timp de mai bine de 20 de ani. Și iată cum, de atunci, Sziget (care în limba maghiară înseamnă „insulă“) a devenit o „repu­blică“ de o săptămână, alcătuită din oameni care iubesc frumosul, muzica și libertatea.

Diversitate. Mixul dintre mai multe genuri muzicale și programe speciale ce includ teatrul, dansul sau circul este cel care creează, în primul rând, atmosfera atât de specială a acestui festival, ce prezintă și în acest an nu mai puțin de 1.000 de  evenimente. Nonconformista Pink, câștigătoare a trei Grammy și cinci MTV Video Music Awards, va cânta pe scena principală „Dan Panaitescu“ (de­nu­mită astfel în memoria celui dispărut), pe 9 august. În aceeași zi, vor cânta fin­landeza Alma, ale cărei single-uri conduc topurile finlandeze, și Lola Marsh, for­ma­ție indie-pop israeliană cu un sound retro incredibil de melodios. Americanul Danny Brown, „una dintre figurile unice ale rappului recent“, cum îl descriu cei de la MTV, va cânta, pe 11 august, cântă­reața britanică Rita Ora (care, în 2012, a avut cele mai multe single-uri clasate pe locul întâi în UK Singles Chart) va urca pe scenă, pe 12 august. Pe 23 august, se vor auzi Andrew Taggart și Alex Pall de la The Chainsmokers, duo-ul american de DJ care face mare vâlvă în lumea muzi­cală încă din 2014, când lansa single-ul „#Selfie“. Dar Szitizenii vor avea parte nu doar de concerte, ci și de spectacole. „Barbu“, spectacol de circ al companiei de teatru canadiene Cirque Alfonse, este un show năucitor ce îmbină elemente de cabaret cu elemente de circ tra­di­țional și mo­dern. „The Lake“, semnat de artistul ma­ghiar Eszter Kálmán, rein­ter­pretează „Lacul lebedelor“, de P. I. Ceaikovski, într-un show în care păpușă și păpușar „vorbesc“ despre transformare. În timp ce „Big Bugs Show“, o legendă satirică urbană sem­nată de Mr.Image Theatre (Țările de Jos), ne prezintă patru personaje sub formă de gândaci uriași.

Toate acestea, dar și tururi turistice inedite, petreceri la bordul unor bărci, experiențe gastronomice de neuitat, citypass-ul – brățara magică cu care poți călători gratuit prin Budapesta – vor al­cătui imagini și senzații, ce se vor transforma apoi, pentru fiecare Szitizen, în amintiri. Amintiri despre un loc în care aerul pe care îl respiri poartă numele de „libertate“.

 


FOTO: Guliver / Getty Images