Instanța a decis: Dan Voiculescu poate fi eliberat condiţionat pentru ”stăruință în muncă” după gratii

NewMoney 08/06/2017 | 17:29 Ştiri
Instanța a decis: Dan Voiculescu poate fi eliberat condiţionat pentru ”stăruință în muncă” după gratii

Omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul ICA, poate fi eliberat condiţionat, au decis, joi, magistraţii Judecătoriei Sector 5.

Hotărârea instanţei nu este definitivă.

Dan Voiculescu a fost condamnat în 2013 la zece ani de închisoare pentru spălare de bani.

Comisia de specialitate de la nivelul penitenciarului Rahova a dat aviz negativ solicitării lui Dan Voiculescu de eliberare condiţionată așa încât fostul senator s-a adresat judecătorilor.

În susţinerea cererii de eliberare condiționată, avocatul au adus drept argumente faptul că a fost pedepsit disciplinar şi că a muncit.

„A avut un comportament conform, a participat la activităţi în penitenciar, are 71 de ani si suferă de mai multe afecţiuni, care se regăsesc în documentele depuse. Dan Voiculescu nu trebuie îndreptat. El are o educaţie solidă, probabil a înţeles că a încălcat legea”, a susţinut avocatul în sala de judecată, potrivit Mediafax.

Avocatul a mai susţinut că Dan Voiculescu a arătat „stăruinţă în muncă” în penitenciar

În replică, procurorul DNA a arătat că fără publicarea unor cărţi nu ar fi îndeplinit fracţia de o treime din pedeapsă, condiţie necesară pentru formularea unei cereri de eliberare, acesta precizând că instanţa trebuie să aibă în vedere împrejurările în care au fost realizate lucrările.

„Este un profitor al prevederilor legale. A fost obligat la plata a 60 de milioane de euro, prejudiciu care încă nu a fost plătit. Nu au fost achitate nici măcar cheltuielile de judecată. Persoana nu a finalizat niciunul dintre cele 17 programe la care s-a înscris în penitenciar. Fie nu a avut prezenţă, fie nu a obţinut calificativ”, a spus procurorul de şedinţă al DNA.

Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Gheorghe Mencinicopschi şi fostul director al ADS Corneliu Popa au fost condamnaţi la câte 8 ani de închisoare, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la 7 ani de închisoare.

Prejudiciul de 60 de milioane de euro nu a fost recuperat de statul român de la cei implicaţi în devalizarea institutului.


FOTO: Mediafax