Innova Capital investește în grupul româno-belgian EMI

Andrei Dumitru 03/07/2023 | 11:09 Ştiri
Innova Capital investește în grupul româno-belgian EMI

Innova Capital se alătură lui Jerome France, fondatorul EMI Group, și Morphosis Capital, un fond românesc de private equity, în proiectul lor de a crea unul dintre principalii furnizori europeni independenți de servicii și mentenanță în domeniul soluțiilor industriale de acces. Pe 30 iunie 2023, Innova a achiziționat 51% din acțiunile EMI Group prin combinarea unei achiziții parțiale și a unei majorări de capital de 15 milioane de euro. Capitalul suplimentar va finanța achiziții ulterioare menite să consolideze poziția companiei pe piețele existente și să intre în noi țări.

După realizarea unor numeroase investiții anterioare, inclusiv cele recente precum PEP, Prime Label și United Clinics, EMI Group este încă o tranzacție de tip buy-and-build, care vizează consolidarea în continuare a unei piețe extrem de fragmentate. Tranzacția este cea de-a treia investiție a fondului Innova/7, care în mai 2023 a atras peste 324 de milioane de euro.

EMI Group oferă servicii de mentenanță pentru sisteme de acces pentru clădiri logistice și industriale, cu o suprafață de peste 5 milioane mp, efectuând peste 2.000 de proiecte de instalare la cheie pentru peste 1.500 de clienți unici anual. Compania este lider incontestabil în industria sa în România și un jucător independent de top în Belgia, deservind clienți finali și dezvoltatori imobiliari comerciali dintr-o gamă largă de sectoare, inclusiv industrial, retail, logistică, militar și sănătate.

„Sunt extrem de mândru de dezvoltarea EMI și de realizările pe care le-am avut până acum. Astăzi, EMI este un jucător cu adevărat european, cu o structură internațională a acționariatului ce reunește patru naționalități, având facilități în trei țări și o prezență puternică pe întregul continent european. Infuzia de capital din partea Innova Capital marchează un nou capitol remarcabil pentru noi, pe măsură ce ne înscriem pe o traiectorie de creștere și mai ambițioasă prin fuziuni și achiziții.

Ca parte a acestei expansiuni, suntem dedicați implicării fondatorilor companiilor pe care le achiziționăm, integrând expertiza și experiența lor în operațiunile noastre. Această abordare colaborativă ne va permite să creăm un grup de top la nivel european.

Cu experiența noastră dovedită și cu sprijinul partenerilor noștri strategici, suntem încrezători în consolidarea poziției noastre pe piețele existente și în extinderea pe altele noi. Împreună cu Innova, Morphosis și partenerii noștri de la Belemi, vom continua să modelăm viitorul industriei soluțiilor industriale de acces în Europa”, a declarat Jerome France, fondator și CEO al EMI.

„Piața sistemelor industriale de acces rămâne foarte fragmentată, existând tendința de consolidare în special în domeniul serviciilor de instalare și mentenanță. EMI a dezvoltat un model de integrare de succes care permite companiilor mici de servicii să își păstreze identitatea și autonomia, beneficiind în același timp de amploarea activității și de cele mai bune practici de grup. Suntem încântați de parteneriatul cu Jerome France și Morphosis Capital în această oportunitate importantă de consolidare”, a declarat Andrzej Bartos, Senior Partner al Innova Capital, care a coordonat investiția.