Indicele NewMoney: câți „corporatiști” lucrează în zona București-Ilfov

Andreea Neferu 27/02/2018 | 11:45 Financiar
Indicele NewMoney: câți „corporatiști” lucrează în zona București-Ilfov

În medie, unu din patru an­ga­jați din zona Bucu­rești-Ilfov lu­crează în noile clădiri de birouri construite în ulti­mii ani. După ce au schimbat la față partea de nord a ora­șului, care a devenit un centru de afaceri în ade­vărul sens al cuvântului, dezvoltatorii de birouri și-au mutat atenția acum și către alte zone ale Capitalei pentru a ridica noi clădiri, care vor adăposti la rândul lor mii și mii de angajați.

Acest articol a apărut în numărul 34 (19 februarie – 4 martie) al revistei NewMoney

Aproape 270.000 de angajați lucrează în turnu­rile de birouri din București, construite preponderent în ultimul deceniu, potrivit calculelor NewMoney pe baza datelor de la compania Cushman & Wakefield Echinox. Iar aceasta în contextul în care în regiunea București-Ilfov lucrează peste un milion de salariați.

Anul trecut, stocul de birouri moderne din Capitală a ajuns la aproape 2,7 milioane de metri pătrați, de trei ori mai mare față de anul 2007. Numai în anul 2017 au intrat în piață clădiri office de circa 140.000 de metri pă­trați, iar pentru anul 2018 estimările arată că alți 300.000 de metri pătrați ar urma să fie inau­gurați, în special în zona central-vestică, con­siderată noul centru de birouri al Capitalei.

De altfel, în București se con­turează noi poli în care vor lucra zeci de mii de persoane, după ce zona de nord a Capitalei – Calea Floreasca-Barbu Văcărescu, respectiv Pipera – a devenit din ce în ce mai aglo­merată. Astfel, zona Orhideea este unul dintre cele mai noi pariuri ale dezvoltatorilor de spații de birouri. Deja a fost inau­gurată aici o primă clădire de birouri – The Bridge a dezvoltatorului Forte Partners –, iar în apropierea Pasajului Basa­rab se mai află în construcție și alte proiecte office, care ar urma să fie gata în 2018 sau în 2019. Pe de altă parte, și zona Expo­ziției–Piața Presei Libere se pregă­tește să de­vină un punct fier­binte pe harta birourilor, mai ales că pe aici ar urma să treacă (în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat) o linie de metrou care va lega orașul de Aeroportul Otopeni.

În prezent, o serie de companii se extind sau caută să își facă intrarea pe piața locală, motiv pentru care și piața de birouri din Bu­curești este extrem de activă, pregătindu-se în 2018 sau cel târziu în 2019 să depășească pragul de 3 milioane de metri pătrați.

 

EXTINDERE ACCELERATĂ

Cererea de noi spații de birouri este în continuă creștere, în contextul în care companiile, fie ele multinaționale sau locale, se extind puternic.

  • 335.000 de metri pătrați de birouri au fost închiriați anul trecut în București, în contextul în care în piață au fost livrați 140.000 de metri pătrați, potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
  • 46% este ponderea companiilor din domeniul tehnologiei și telecomunicațiilor în totalul firmelor care își caută noi birouri.
  • 7,6% este rata de neocupare a birourilor moderne din București la finalul anului 2017.
  • 300.000 de metri pătrați de noi spații office urmează să fie inaugurați în 2018 în Capitală, mai ales în zona central-vestică a orașului.

 

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.