Impostură în halat alb. Medic renumit de la un spital bucureştean, exclus din Ministerul Sănătăţii

Elena Marinescu 06/11/2019 | 16:48 Ştiri
Impostură în halat alb. Medic renumit de la un spital bucureştean, exclus din Ministerul Sănătăţii

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public cu privire la modul în care medicul Alexandru Checheriță a obținut certificatul de medic primar, Ministerul Sănătății precizează într-un comunicat că „în luna octombrie 2019, Corpul de Control al MS a realizat o acțiune de documentare la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan” și de verificare a documentelor deținute de către Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică în acest caz.

În urma verificărilor, reprezentanții Corpului de Control au constatat că nu au fost respectate etapele necesare cuprinse în legislație pentru obținerea gradului de medic primar.

Victor Costache, ministrul Sănătății a dispus trimiterea în cursul zilei de miercuri a raportului de documentare întocmit de Corpul de Control al Ministerului Sănătății către organele de cercetare abilitate, în spiritul transparenței și a corectitudinii, principiile acestei guvernări.

De asemenea, Ministerul Sănătății se va adresa instanței cu o solicitare de anulare a concursului de medic primar a prof.dr. Alexandru Checheriță, în conformitate cu concluziile din acțiunea de documentare a Corpului de Control. Prof.dr. Alexandru Checheriță a fost exclus și din Comisia consultativă de specialitate a Ministerului Sănătății”.

Noua șefă a comisiei este prof dr. Liliana Tuță, care a obținut certificatul de medic primar în 2006, fără derogare, și ocupă în prezent și funcția de prorector pe relații internaționale la Universitatea Ovidius din Constanța.

dr Alexandru Checheriță

Derogare inventată în computer

Șeful Comisiei de Nefrologie din România, dr. Alexandru Checheriță, ar fi ajuns în această funcție printr-un fals, în urma unei derogări inventate în calculatorul Ministerului Sănătății. Acest fapt s-a întâmplat în condiţiile în care medicul, la doar 36 de ani, era deja profesor universitar la UMF “Carol Davila”, şeful clinicii de nefrologie şi dializă la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan”, preşedintele Comisiei de Nefrologie a Colegiului Medicilor, membru în Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Potrivit CV-ului său, a devenit doctor în ştiinţe medicale la 26 de ani, medic primar şi conferenţiar la 31, profesor universitar la 32 de ani. Potrivit acestui CV, nefrologul a făcut un doctorat de 3 ani în doar 2 ani. Mai grav, Checheriţă a dat examenul de medic primar în iunie 2014, ca apoi să devină conferenţiar în octombrie 2014.

După cum scrie „Libertatea„, folosind userul „Violeta”, „funcționara din cadrul instituției pe nume Violeta Sburlea a intrat în computerul instituției și a falsificat fișa pentru ca domnul Checheriță să fie avantajat. Medicul primar este în acest moment profesor universitar la Carol Davila și șeful clinicii de nefrologie și dializă al Spitalului de Urgență Sfântul Ioan din Capitală”.

„Pot admite că au existat plângeri din spital, colegi de-ai dumnealui ne-au sesizat că este posibil să fie ceva în neregulă cu situaţia lui profesională. Încă nu am concluziile celor de la control şi integritate”,a declarat ministrul demis al Sănătăţii, Sorina Pintea. „Nu se cunoaşte motivul pentru care domnul dr. Checheriţă Ionel Alexandru a fost înscris la examenul pentru obţinerea gradului de primar, deşi nu îndeplinea criteriile legale”, se arată în raportul corpului de control al MS. Raportul, care datează din 23 octombrie 2019, atestă că nu există nici un document care să consemneze acordarea unei derogări de 3 ani şi jumătate pentru medicul Checheriţă. În acel moment, ministru era Nicolae Bănicioiu, care nu a semnat această derogare record.

Foto: Libertatea