Hamas propune un armistiţiu de 135 de zile în Gaza, cu retragerea completă a Israelului

Elena Marinescu 07/02/2024 | 19:42 Ştiri
Hamas propune un armistiţiu de 135 de zile în Gaza, cu retragerea completă a Israelului

Hamas a propus o încetare a focului în Gaza pe o durată de patru luni şi jumătate, timp în care toţi ostaticii ar fi eliberaţi, Israelul şi-ar retrage trupele din Fâşia Gaza şi s-ar ajunge la un acord privind încetarea războiului, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian a declarat că Israelul studiază cu atenţie oferta, iar premierul Benjamin Netanyahu urmează să ţină o conferinţă de presă pe această temă. Postul de televiziune israelian Channel 13 a citat un oficial neidentificat care a declarat că unele aspecte nu sunt acceptabile, iar oficialii dezbat dacă să respingă propunerea sau să caute modificări.

Oferta Hamas este un răspuns la o propunere anterioară elaborată de şefii spionajului american şi israelian şi transmisă săptămâna trecută Hamas de către mediatorii din Qatar şi Egipt.

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat propunerea cu Netanyahu după ce a sosit în Israel în urma discuţiilor cu liderii din Qatar şi Egipt, ţările care au acţionat ca mediatori. Blinken s-a întâlnit ulterior cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la Ramallah.

Israelul şi-a început ofensiva militară după ce militanţii din Gaza, enclavă condusă de Hamas, au ucis 1.200 de persoane şi au luat 253 de ostatici în sudul Israelului, la 7 octombrie.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că cel puţin 27.585 de palestinieni au fost ucişi de atunci în represaliile israeliene, iar alte mii de persoane ar putea fi îngropate sub dărâmăturile clădirilor puse la pământ de bombardamente. Până acum a existat un singur armistiţiu, care a durat doar o săptămână, la sfârşitul lunii noiembrie, potrivit sursei citate de News.ro.

Între cele două părţi există în continuare diferenţe majore: Israelul a declarat anterior că nu îşi va retrage trupele din Gaza şi nu va pune capăt războiului până când Hamas nu va fi eliminat.

Dar sursele au descris Hamas ca adoptând o nouă abordare faţă de cererea sa de lungă durată de a pune capăt războiului, propunând acum ca această chestiune să fie rezolvată în cadrul unor viitoare discuţii, mai degrabă decât ca o condiţie pentru armistiţiu.

O sursă apropiată negocierilor a declarat că în contrapropunerea sa, Hamas nu a mai cerut de la început o garanţie a unei încetări permanente a focului, dar vrea să se convină asupra sfârşitului războiului înainte de eliberarea tuturor ostaticilor.

O a doua sursă a declarat că Hamas doreşte în continuare garanţii din partea Qatarului, Egiptului şi a altor state prietene că încetarea focului va fi menţinută şi nu se va prăbuşi imediat ce ostaticii vor fi eliberaţi.

Ezzat El-Reshiq, membru al biroului politic al Hamas, a declarat că scopul grupului este „de a opri agresiunea împotriva poporului palestinian şi de a asigura o încetare a focului completă şi de durată, precum şi de a oferi ajutor, asistenţă, adăpost şi reconstrucţie”.

Potrivit documentului cu propunerile văzut de Reuters şi confirmat de surse, în prima fază de 45 de zile, toate femeile israeliene ostatice, bărbaţii sub 19 ani şi bătrânii şi bolnavii ar urma să fie eliberaţi, în schimbul femeilor şi copiilor palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene. Israelul şi-ar retrage trupele din zonele populate din Gaza.

Punerea în aplicare a celei de-a doua faze nu va începe până când părţile nu vor încheia „discuţii indirecte cu privire la cerinţele necesare pentru a pune capăt operaţiunilor militare reciproce şi pentru a reveni la un calm total”.

Cea de-a doua fază ar include eliberarea ostaticilor bărbaţi rămaşi şi retragerea completă a Israelului din întreaga Fâşie Gaza. Rămăşiţele pământeşti ale prizonierilor decedaţi ar urma să fie schimbate în timpul celei de-a treia faze.