Haine şi rechizite gratuite – tichete sociale pentru un sfert de milion de elevi

Elena Marinescu 13/05/2021 | 19:17 Ştiri
Haine şi rechizite gratuite – tichete sociale pentru un sfert de milion de elevi

Aproape 260.000 de elevi defavorizaţi vor primi tichete sociale în valoare de câte 500 de lei pe an pentru materiale şcolare, haine şi rechizite necesare frecventării şcolii, potrivit unui comunicat al Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a aprobat miercuri cererea de finanţare pentru acordarea, prin intermediul Programului Operaţional pentru Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD), de tichete sociale electronice prin care se asigură sprijin educaţional în viitorul an şcolar – 2021-2022.

Valoarea nominală a unui astfel de tichet este de 500 lei/an/elev. Ajutorul va constă în acordarea, în baza tichetelor, de materiale şcolare, haine şi rechizite necesare frecventării şcolii pentru 259.786 de elevi defavorizaţi (grup ţintă reglementat prin OUG nr. 133/2020)”, se arată în documentul citat.

 

Potrivit secretarului de stat Cătălina Bădoiu, coordonator POAD, un astfel de proiect este de importanţă deosebită pentru dezvoltarea României, ţinând cont că părăsirea timpurie a şcolii are implicaţii sociale şi economice serioase pe termen mediu şi lung şi că abandonul şcolar contribuie la excluziunea socială ulterioară a individului în societate.

„Obiectivul principal al proiectului este prevenirea abandonului şcolar şi a părăsirii timpurii a şcolii în rândul copiilor dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar, primar şi gimnazial, care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu lunar pe membru de familie este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.

Mai beneficiază de sprijin copiii defavorizaţi din învăţământul de stat preşcolar, aflaţi în întreţinerea familiilor al căror venit minim lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură„, se mai arată în comunicat.

Alocarea bugetară, conform ghidului solicitantului Acordarea de materiale şcolare – rechizite şi vestimentaţie necesară frecventării şcolii, este de 130 milioane lei, suficientă pentru cei 259.786 de beneficiari, după ce se scade costul de achiziţie publică pentru emiterea tichetelor sociale, precizează sursa citată.

De asemenea, ca urmare a faptului că, la momentul actual, Ministerul Educaţiei a identificat un număr mai mare de elevi eligibili, a fost solicitată majorarea bugetului până la aproximativ 215 milioane lei, pentru a oferi sprijin educaţional tuturor beneficiarilor eligibili.