Guvernul rus anunţă interzicerea exporturilor de benzină de la 1 martie

Elena Marinescu 29/02/2024 | 20:11 Ştiri
Guvernul rus anunţă interzicerea exporturilor de benzină de la 1 martie

Guvernul rus a anunţat interzicerea exporturilor de benzină pe o perioadă de şase luni – începând de vineri -, o decizie luată cu scopul de a ”stabiliza” preţul la pompă pe piaţa internă odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale. prevăzute la jumătatea lui martie, relatează AFP.

”Începând de la 1 martie, Guvernul introduce o interdicţie temporară a exporturilor de benzină”, anunţă într-un comunicat de la Moscova.

Interdicția a fost confirmată inițial de un purtător de cuvânt al viceprim-ministrului Alexander Novak. Acesta este responsabil pentru vastul sector energetic al Rusiei.

Potrivit informațiilor furnizate de RBC, prim-ministrul Mihail Mișustin a aprobat interdicția după ce Novak a propus-o într-o scrisoare datată 21 februarie. O altă sursă a declarat pentru Reuters că decizia a fost luată, însă decretul încă nu a fost emis.

Exporturile de petrol, produse petroliere și gaze reprezintă cu mult cel mai important export al Rusiei, fiind o sursă majoră de venituri în valută străină pentru economia rusă. Este evaluată la 1,900 miliarde de dolari. Ea asigură Moscovei o poziție de lider în politica energetică globală.

Kremlinul a colaborat cu Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, pentru a menține prețurile la niveluri ridicate, ca parte a grupului OPEC+, care include Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi cheie.

Rusia a redus deja exporturile de petrol și combustibil cu 500,000 de barili pe zi, potrivit capital.ro. Cei mai importanți producători de benzină din Rusia în 2023 au fost Gazprom Neft, Rafinăria Omsk, Lukoil, rafinăria de petrol NORSI din Nijni Novgorod și Rafinăria Ryazan a Rosneft.

În 2023, Rusia a produs 43,9 milioane de tone de benzină și a exportat aproximativ 5,76 milioane de tone, echivalent cu aproximativ 13% din producția sa. Principalii importatori ai benzinei rusești sunt state africane precum Nigeria, Libia, Tunisia și, de asemenea, Emiratele Arabe Unite.