Guvernul Ciolacu va suporta ROBOR-ul la creditele pentru fermieri

Elena Marinescu 08/02/2024 | 17:09 Ştiri
Guvernul Ciolacu va suporta ROBOR-ul la creditele pentru fermieri

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat Creditul fermierului, prin care se angajează să suporte rata dobânzii ROBOR, astfel că fermierii vor mai avea de achitat doar marja ce nu poate depăși 1,95% pe an.

Pentru acest proiect, Guvernul alocă 165 de milioane de euro, a anunţat şeful Executivului, potrivit căruia se vor adopta în continuare soluțiile agreate la negocierle cu fermierii protestatari.

„Alocăm aproape 165 de milioane de euro și acoperim partea cea mai importantă a dobânzii bancare. Practic, suportăm rata dobânzii ROBOR, iar fermierii rămân cu marja ce nu poate depăși 1.95% pe an. Sprijinul este de maximum 280.000 de euro pe 5 ani”, a explicat premierul Marcel Ciolacu.

De asemenea, Guvernul aprobă o măsură prin care ajută fermierii ce folosesc sistemul de irigații. „Achităm și în 2024 o cotă de 50% din facturile pentru energie electrică folosită în irigarea culturilor agricole”, anunță Ciolacu.

El a vorbit și despre retragerea, de către Comisia Europeană, a proiectului controversat privind pesticidele în agricultură, care i-ar fi dezavantajat pe fermierii, potrivit Mediafax.