Guvernul alocă finanţări suplimentare de aproape un miliard de lei din Fondul de rezervă

Elena Marinescu 25/09/2023 | 20:43 Ştiri
Guvernul alocă finanţări suplimentare de aproape un miliard de lei din Fondul de rezervă

Executivul a aprobat alocarea de la Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului a sumei de 930 milioane lei pentru continuarea finanţării unor proiecte europene sau investiţii în infrastructură, dar şi pentru activităţi sportive.

„Se alocă fonduri pentru continuarea derulării unor programe de investiţii, în speţă a sumei de 500 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru suplimentarea bugetelor a trei programe de dezvoltare, după cum urmează: 175 milioane lei pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală, 100 milioane lei pentru Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”, 200 de milioane lei pentru Programul naţional de construcţii de interes public sau social.

Alte 25 de milioane lei se alocă pentru credite de angajament şi bugetare pentru finanţarea cheltuielilor de personal, precum şi pentru plata sentinţelor judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, la Palatul Victoria.

 

Printr-o altă hotărâre a fost suplimentat din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pe anul în curs, cu suma de 400 milioane lei, pentru onorarea cererilor de plată sau rambursare depuse de beneficiari pentru acoperirea parţială a sumelor indisponibile la momentul actual până la rectificarea bugetară.

Aceste fonduri sunt necesare pentru efectuarea plăţilor către beneficiari, prin Programul Operaţional Regional şi din Programul Operaţional Infrastructură Mare.

30 milioane lei pentru federaţiile sportive şi participarea la competiţii

În plus, Guvernul alocă 30 milioane lei pentru federaţiile sportive, respectiv finanţarea participării la competiţii europene, mondiale şi pregătirea înainte de Olimpiada de anul viitor de la Paris.

„Fonduri suplimentare se alocă şi pentru susţinerea activităţii sportive de performanţă, în acest sens se suplimentează din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului bugetul Agenţiei Naţionale pentru Sport cu 30 de milioane lei, pentru cheltuielile aferente lunilor septembrie şi octombrie.

Aceste fonduri sunt destinate încheierii contractelor cu federaţiile sportive naţionale, pentru finanţarea competiţiilor care constituie criterii de calificare la campionatele mondiale, la campionatele europene şi alte competiţii cuprinse în calendarul sportiv internaţional, precum şi pentru susţinerea activităţii de pregătire pentru finanţarea anului preolimpic”, a explicat Mihai Constantin.