Guvernul a împrumutat 3 miliarde de euro într-o singură zi. Florin Cîțu: „Românii vor plăti taxe mai mari în viitor”

NewMoney 28/03/2019 | 11:42 Ştiri
Guvernul a împrumutat 3 miliarde de euro într-o singură zi. Florin Cîțu: „Românii vor plăti taxe mai mari în viitor”

România a împrumutat, miercuri, 3 miliarde de euro de pe piețele externe, prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani. Guvernul avea nevoie de bani rapid ca să acopere datoriile și deficitul bugetar, astfel că a împrumutat cea mai mare sumă de până acum la o singură ieșire, potrivit profit.ro.

Este pentru prima dată când România se împrumută pe 30 de ani în euro. În tot anul 2018, statul a atras 3,75 miliarde de euro, la care se adaugă și 1,2 miliarde de dolari de pe alte pieţe.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spune că suma uriașă obținută arată că România se bucură de încredere pe termen lung din partea investitorilor.

S-a ajuns la 8,7 miliarde de euro dorință de a împrumuta România, asta înseamnă că se bucură de încredere. Am avut de unde să alegem, a fost suprasubscriere (…) Ceea ce azi am luat din piață ne ajută să avem finanțare pentru cel puțin 6 luni. Într-o posibilă situație incomodă pe plan internațional ne asigură nouă stabilitate. Faptul că există interes pentru titluri de stat în euro înseamnă că există încredere pe termen lung”, a spus Eugen Teodorovici la Digi24.

Autoritățile ar fi încercat să se împrumute încă din februarie, însă nu au reușit din cauza amânării bugetului și a problemelor generate de controversata Ordonanță 114.

Senatorul PNL, Florin Cîțu spune că Guvernul a făcut o greșeală strategică, iar acum cea mai mare problemă acum e de administrare a riscurilor

Ce a încercat să împrumute Guvernul de pe piaţa lcoală în prima parte a anului nu a mers cum a vrut, pentru că pe bănci s-au impus taxe”, a explicat senatorul PNL Florin Cîţu la Digi24.

Aşa şi acum, ne împrumutăm în perioada în care urmează deprecierea leului faţă de euro. În SUA sunt primele semne că economia încetineşte, Europa încetineşte. Foarte prost făcute aceste emisiuni de obligaţiuni. Dintre cei responsabili nu va plăti nimeni, cum nu a plătit nici pentru cea din 2013, dar românii vor plăti taxe mai mari în viitor. (…) Ca strategie trebuie să încerci să te împrumuţi pe perioade mai scurte ca să poţi fi flexibil. La 30 de ani, singura şansă va fi să răscumperi datoria şi să iei alta. E o greşeală strategică”, a mai spus Cîţu.


Foto: Pixabay