Guvernul a aprobat noul proiect al legii pensiilor. Ciolacu: Nu există „nu vreau” sau „nu pot” atunci când vine vorba de pensionari

Elena Marinescu 09/11/2023 | 17:57 Ştiri
Guvernul a aprobat noul proiect al legii pensiilor. Ciolacu: Nu există „nu vreau” sau „nu pot” atunci când vine vorba de pensionari

UPDATE. „Legea pensiilor a fost adoptată! Legea pensiilor a fost adoptată! Nu există „nu vreau” sau „nu pot” atunci când vine vorba de pensionari. Acest Guvern le va face dreptate!”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

La începutul şedinţei de Guvern, şeful Executivului a anunţat că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB reprezentând cheltuieli cu pensiile. Ciolacu a a subliniat, în debutul reuniunii, că în anul următor nu vor exista măriri de impozite, dar a solicitat şi un plan de măsuri pentru creşterea colectărilor la bugetul de stat.

_____________________________________________________________________________

UPDATE. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat că proiectul legii pensiilor aprobat, în şedinţa de joi a Executivului, are la bază patru principii agreate în coaliţie şi anume contributivitate, stabilitate, solidaritate şi egalitate. 

„Partidul Naţional Liberal este cel care a susţinut întotdeauna creşterea pensiilor în condiţii sustenabile. Legea, care a fost astăzi aprobată în şedinţa de Guvern, are la bază patru principii pe care le-am agreat în coaliţie: contributivitate, stabilitate, solidaritate şi egalitate”, a scris Nicolae Ciucă, joi pe Facebook. El a adăugat că liberalii au susţinut mereu majorările oneste şi sustenabile cu adevărat.

_____________________________________________________________________________

Proiectul legii pensiilor, care a provocat controverse în coaliţie, a fost aprobat joi de Executiv, afirmă surse guvernamentale.

Şedinţa de Guvern a fost amânată şi apoi întreruptă joi, pe fondul neînţelegerilor din coaliţie privind noua lege a pensiilor. Ministerul Finanţelor a dat avizul cu observaţii pe proiectul de lege, fiind aşteaptat apoi şi avizul Consiliului Economic şi Social (CES). Discuţiile vizează impactul bugetar al legii pensiilor, după recalcularea lor, potrivit unor surse guvernamentale.

Joi dimineaţă a avut lor şi o şedinţă a coaliţiei, pe tema legii pensiilor, după ce liberalii şi-au exprimat nemulţumirea privind impactul bugetar al aplicării legii, anunţat de Ministerul Muncii, care nu coincidea cu cel al Ministerului de Finanţe.

Potrivit News.ro, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a avut joi înainte de şedinţa de Guvern, o reacţie la nemulţumirile venite dinspre PNL, pe noua lege a pensiilor. Ea a precizat că ceea ce circulă nu are legătură cu realitatea şi că a explicat în comisia de muncă care este cheltuiala cu pensiile, din septembrie până în decembrie, aproximativ 55 de miliarde lei.

”Asta înseamnă că ceea ce se rostogoleşte acum este fals, aceea este cheltuiala cu pensiile recalculate din septembrie până în decembrie”, a spus ministrul, precizând că faţă de majorarea cu 13,8 %, care oricum era prevăzută şi pe actuala formulă a legii, impactul suplimentar este de 10 miliarde.