Grupul Memorial Healthcare, una dintre cele mai mari reţele medicale din Turcia, achiziţionează Spitalul de Oncologie Monza din Enayati Medical City

Andrei Dumitru 05/12/2022 | 14:25 Ştiri
Grupul Memorial Healthcare, una dintre cele mai mari reţele medicale din Turcia, achiziţionează Spitalul de Oncologie Monza din Enayati Medical City

Grupul Memorial Healthcare, una dintre cele mai cunoscute retele medicale din Turcia in special pentru tratamentele complexe oncologice si transplant, intră pe piaţa din Romania achiziţionând Spitalul de Oncologie Monza din Enayati Medical City.

”Grupul Memorial Healthcare, una dintre cele mai cunoscute reţele medicale din Turcia în special pentru tratamentele complexe oncologice şi transplant, intră pe piaţa din Romania achiziţionând Spitalul de Oncologie Monza din Enayati Medical City. Oraşul dr Wargha Enayati a fost gândit ca destinaţia medicală a pacienţilor români care au nevoie de tratamente şi îngrijire de top fără a pleca din ţara. Memorial Healthcare aduce digitalizarea procesului medical şi îmbunătăţeşte experienţa medicală a pacientului. Una dintre cele mai răsunătoare tranzacţii ale anului pe piaţa medicala din Romania este preluarea de către operatorul turc, Memorial Healthcare, a Spitalului de Oncologie Monza din cadrul Enayati Medical City”, anunţă spitalul.

La rândul său, Consiliul Concurenţei anunţă că a autorizat tranzacţia prin care İstanbul Memorial Sağlik Yatirimlari A.Ş. preia Spitalul de Oncologie Monza SRL.

İstanbul Memorial este un furnizor de servicii medicale prin intermediul mai multor spitale din Turcia. İstanbul Memorial face parte din grupul de companii deţinut de familia Aydin, care activează în mai multe domenii: investiţii în domeniul sănătăţii, comerţul cu amănuntul în sectorul alimentar, comerţul cu amănuntul al textilelor, producerea textilelor şi marketing. Pe piaţa din România, grupul activează prin intermediul companiei English Home S.R.L., care deţine magazine prin care se comercializează cu amănuntul produse de casă.

Spitalul de Oncologie Monza este un furnizor de servicii medicale integrate, destinat, în principal, pacienţilor oncologici.

”Autoritatea de concurenţă a evaluat această operaţiune din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurenţiale, şi a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal”, precizează Consiliul Concurenţei.

Decizia va fi publicată pe site-ul Consiliului Concurenţei după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial.

La doar un an de la deschidere, Spitalul de Oncologie Monza a devenit ofertant pentru sistemul de sănătate turcesc care intră astfel cu o achiziţie pe piaţa din România.

”Oraşul Medical, primul ecosistem medical din Romania, deschis în anul 2021 în nordul Capitalei a făcut o promisiune de a deveni destinaţia medicală a pacienţilor români care au nevoie de tratamente şi îngrijire de top fără a pleca din ţară. În spiritul acestei promisiuni, în Enayati Medical City va funcţiona unul dintre cele mai renumite şi căutate sisteme de sănătate din Turcia, Memorial Healthcare, printr-un parteneriat strategic şi de lungă durată”, mai arată Spitalul de Oncologie Monza din Enayati Medical City.

Oraşul Medical a pornit cu o investiţie iniţială de 65 milioane de euro şi previzionează o cifră de afaceri de peste 35 milioane de euro  în acest an.

”Suntem încântaţi că oncologia din România va primi o infuzie de calitate remarcabilă din partea partenerului Memorial Hospital din Turcia, care a ales să intre pe piaţa din Romania în oraşul medical Enayati Medical City. Cele mai valoroase asset-uri pe care le va aduce Memorial Healthcare în Oraşul Medical este digitalizarea procesului medical care va duce la creşterea calităţii actului medical atât din perspectiva pacientului cât şi a echipei medicale dar, şi îmbunătăţirea experienţei pacientului – patient journey, o zona deficitară în tara noastră. Eu sunt un om al premierelor medicale din sistemul românesc şi mă bucur să pot marca încă una care va avea cele mai mari beneficii asupra pacientului oncologic român. Vreau să mulţumesc partenerilor de la Monza pentru colaborarea din ultimul an şi jumătate, pentru că au crezut în proiectul acesta şi au atins performanţele financiare şi medicale care au dus la premiera de azi”, spune doctorul Wargha Enayati.

În fiecare an, 3 milioane de pacienti sunt trataţi în spitalele Memorial din toată lumea, inclusiv pacienţii din Romania care călătoresc in Turcia pentru tratament.

” La un an de zile de la deschiderea Spitalului de Oncologie Monza, după ce am tratat cu succes peste 40.000 pacienţi, am avut o medie de peste 70 intervenţii chirurgicale săptămânal, am simţit nevoia de a accepta propunerea Memorial Healthcare de parteneriat strategic pentru a îmbunătăţi activitatea spitalului oncologic, ridicând nivelul de expertiza. Pacienţii vor primi în continuare calitatea de excepţie cu care s-au obişnuit, în paralel cu acces la tehnologii şi tratamente noi. Secţia de oncologie, Institutul Sânului, Centrul de Neurologie – Neurohope, Centrul de chirurgie urologica, Centrul de ginecologie, DaVinci Center, Centrul de chirurgie oncologică, Centrul de chirurgie toracică şi robotică, Centrul de Endometrioză şi Academia Endomedicare, precum şi centrul de Radiologie şi imagistică medicală alături de parteneriatul de pe zona de radioterapie şi medicina nucleară cu Neofile dar şi cele cu Ares pentru chirurgie intervenţională, vor rămâne stabile şi în plus se vor dezvolta. Beneficiarii principali ai acestui parteneriat sunt echipele medicale şi pacienţii şi sunt convins că următorii ani vor transforma Spitalul de Oncologie din Enayati Medical City într-un centru de referinţă oncologică la care vor veni pacienţi din toată Europa”, spune Luca Militello.

Memorial Healthcare intră pe piaţa din România ca unicul propietar al Spitalului de Oncologie din cadrul Enayati Medical City aducând cu el expertiza unei echipe de peste 1.200 de medici din 11 spitale. Memorial Healthcare este primul operator din Turcia cu spitale acreditate JCI precum si prima certificare Platinum LEED.

”Am observat dezvoltarea pieţii de sănătate din România de mult timp şi suntem fericiţi că putem contribui la progresul sistemului împreună cu ceilalţi parteneri. Suntem foarte fericiti că intrăm pe piaţa din România cu un spital care are o echipă de medici atât de puternică şi o infrastructură spitalicească de excepţie. Am avut succes în Turcia mulţumită valorilor noastre puternice: Calitate, Etica, Experienţa pacientului şi Satisfacţia Angajaţilor. De aceea avem deja mii de pacienţi români mulţumiţi de serviciile noastre din spitalele din Turcia. Vom rămâne fideli acelor valori în noul spital Memorial Healthcare din Bucureşti. Memorial Healthcare vrea să devină un brand recunoscut la nivel mondial cu spitale în toată lumea şi am ales România ca prima ţară în care investim pentru că noi credem în sistemul medical românesc. Împreună cu echipa medicală vom implementa expertiza şi valorile noastre astfel încât să slujim cel mai bine nevoilor pacienţilor”, declară CEO Memorial Healthcare Uğur Genç.

Memorial Healthcare a fost asistată de o echipă integrată de consultanţi şi avocaţi ai PwC România şi D&B David şi Baias, care a inclus servicii de asistenţă de tip M&A / lead-advisory, due diligence, asistenţă juridică şi fiscală efectuate pe parcursul întregului proces de tranzacţie. Vânzătorii au fost asistaţi de Dan Doroftei (consultant de business în sănătate) şi de echipele de avocaţi ai Cumpănaşu şi Asociaţii şi Braşoveanu, Cernat şi Asociaţii.

Complexul Enayati Medical City a integrat două spitale, un spital de Oncologie şi unul de recuperare şi ingrijiri paliative – Enayati Hospital, împreună cu un centru rezidenţial premium pentru seniori, Enayati Home, şi o policlinică cu peste 60 de cabinete – Concierge Medical. Situat în nordul Bucureştiului, oraşul medical este fondat de dr Wargha Enayati, fondatorul primei reţele medicale private din România şi al abonamentelor medicale.