Grupul Hertz vinde 20.000 de mașini electrice și anunță că trece înapoi la vehicule pe benzină

Andrei Dumitru 12/01/2024 | 10:39 Ştiri
Grupul Hertz vinde 20.000 de mașini electrice și anunță că trece înapoi la vehicule pe benzină

Firma de închiriere auto Hertz Global Holdings vinde aproximativ 20.000 de vehicule electrice, inclusiv Tesla, din flota sa din SUA, la aproximativ doi ani de la un acord cu producătorul auto pentru a-i oferi vehiculele spre închiriere, un alt semn că cererea de vehicule electrice a scăzut, transmite News.ro.

Hertz va opta în schimb pentru vehicule pe benzină, compania invocând cheltuieli mai mari legate de coliziuni şi daune pentru vehiculele electrice, chiar dacă îşi propusese să transforme 25% din flota sa într-una electrică până la sfârşitul anului 2024.

CEO-ul Stephen Scherr a semnalat anul trecut, la JPMorgan Auto Conference, factorii contrari proveniţi din cheltuielile mai mari pentru vehiculele sale electrice, în special pentru Tesla.

Hertz a limitat chiar şi cuplul şi viteza la vehiculele electrice şi le-a oferit utilizatorilor experimentaţi de pe platformă, pentru a-i ajuta să se adapteze, după ce anumiţi utilizatori au avut coliziuni frontale, a spus el.

Acţiunile companiei, care operează şi vehicule de la producătorul suedez de vehicule electrice Polestar, printre altele, au scăzut cu aproximativ 4%.

Acţiunile Tesla au scăzut cu aproximativ 3%.

Hertz se aşteaptă, de asemenea, la costuri de aproximativ 245 de milioane de dolari legate de cheltuielile cu amortizarea din vânzarea de vehicule electrice în trimestrul patru al anului 2023.

Un parcurs dificil pentru vehiculele electrice

Decizia Hertz subliniază parcursul dificil al vehiculelor electrice, pe măsură ce creşterea vânzărilor lor încetineşte, determinând producători de automobile, precum General Motors şi Ford, să reducă planurile de producţie.

Analistul Morgan Stanley, Adam Jonas, a spus într-o notă că mişcarea Hertz este un alt semn că aşteptările privind vehiculele electrice trebuie ”resetate în jos”.

În timp ce consumatorii se bucură de experienţa de conducere şi de economiile de combustibil (pe km) ale unui vehicul electric, Jonas a spus că există şi alte ”costuri ascunse pentru deţinerea unui vehicul electric”.

”Cheltuielile legate de coliziuni şi avarii, asociate în principal cu vehiculele electrice, au rămas ridicate în trimestrul respectiv”, a spus Hertz într-un document depus joi la autorităţile de reglementare.

Compania, care planificase anterior să comande 100.000 de vehicule Tesla până la sfârşitul anului 2022 şi 65.000 de vehicule Polestar pe parcursul a cinci ani, a declarat că se va concentra pe îmbunătăţirea profitabilităţii pentru restul flotei sale de vehicule electrice.

Compania germană de închiriere de maşini Sixt a declarat în decembrie că nu a achiziţionat vehicule Tesla din 2022 şi că îşi vinde flota de Tesla ”ca parte a procesului nostru obişnuit de eliminare a vehiculelor”.

Sixt încă intenţionează să ofere o gamă de vehicule electrificate şi ”să menţinem obiectivul nostru de a electrifica 70-90% din flota noastră de închiriere în Europa până în 2030”, a spus joi compania.

Între timp, preţurile cu ridicata ale vehiculelor electrice uzate au scăzut în cea mai mare parte a anului 2023, deoarece preţurile pentru vehiculele electrice noi au scăzut la rândul lor şi stocurile de vehicule electrice nevândute au crescut, potrivit datelor Cox Automotive.

Cox a prognoza,t înainte de decizia Hertz, că preţurile vehiculelor electrice uzate vor scădea mai mult decât preţurile tuturor vehiculelor uzate, în 2024.

”Deşi 20.000 de maşini nu reprezintă un număr mare pe piaţa totală a vehiculelor uzate, aceasta înseamnă că Hertz va înregistra o pierdere majoră din fiecare dintre aceste vânzări, contribuind şi mai mult la tendinţa de scădere a valorilor vehiculelor electrice uzate”, a spus analistul Karl Brauer, de la iSeeCars.com.

Hertz vinde un automobile Tesla Model 3 cu aproximativ 20.000 de dolari, aproape jumătate din preţul de achiziţie pentru cea mai ieftină variantă a sedanului compact, a arătat site-ul său de maşini second hand.

Compania listează peste 700 de vehicule electrice la vânzare, inclusiv modelul BMW i3, Chevrolet Bolt şi SUV-urile Model 3 şi Model Y ale Tesla.