Grevă japoneză la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului

Andrei Dumitru 17/07/2023 | 11:39 Ştiri
Grevă japoneză la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului

Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului au intrat în grevă japoneză începând de luni. În acelaşi timp, aceştia se mobilizează pentru îndeplinirea procedurilor de declanşare a grevei generale. Aceştia reclamă discriminarea salarială faţă de celelalte categorii de angajaţi din familia ocupaţională „justiţie”.

”Consecinţa încetării activităţii pentru numai 2 zile în această instituţie reprezintă un colaps economic. Asta în condiţiile în care nu s-ar mai înregistra niciun fel de cereri ale societăţilor comerciale sau oricăror alte entităţi supuse înregistrării în Registrul comerţului. Mai mult, toate litigiile comerciale s-ar bloca, ceea ce ar însemna că procedurile de insolvenţă sau faliment nu mai fi operate”, potrivit BNS.

Greva este organizată de Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC), afiliat la Federatia Federatia Publisind şi la Blocul Naţional Sindical.

SAONRC trage un semnal de alarmă asupra acestor chestiuni prin decanşarea grevei japoneze, cum menţiunea că dacă sindicaliştii nu vor avea un dialog social cu reprezentanţii Guvernului, acţiunile vor escalada prin iniţierea conflictului colectiv de muncă şi implicit greva.

Revendicările sindicaliştilor:

  1. Eliminarea discriminărilor şi a inechităţilor salariale din familia ocupaţională “Justiţie”, ONRC fiind instituţia publică cu cel mai mic nivel de salarizare din justiţie.
  2. Plata integrală a drepturilor salariale câştigate în instanţă şi a dobânzilor aferente în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
  3. Ocuparea prin concurs a posturilor vacante şi eliminarea practicii de compensare a lipsei de resurse umane prin suprasolicitarea personalului existent.
  4. Dialog social real pe marginea noii legi de salarizare a personalului bugetar anunţate de guvernanţi. Pentru susţinerea revendicărilor SAONRC, a fost transmisă o solicitare către Guvernul României, însă până la acest moment nu există angajamente sau perspective clare de soluţionare.