GHID. Profesorii care dau meditații elevilor, vânați de ANAF

Elena Marinescu 03/05/2022 | 22:48 Ştiri
GHID. Profesorii care dau meditații elevilor, vânați de ANAF

ANAF a publicat un ghid privind veniturile obținute din meditatii, profesorii având obligația să folosească aparate de marcat electronice fiscale pentru banii încasați.

Un profesor care vrea să dea meditații au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de O.U.G. nr. 44/20081.

Ulterior înregistrării, profesorii au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212). Ei plătesc CAS de 25% și CASS de 10% pentru banii pe care îi fac din meditații. De asemenea, profesorii care dau meditații au obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Ghidul ANAF pentru veniturile obținute din meditații poate fi consultat aici (format PDF).

ANAF le reaminteşte cadrelor didactice şi oricăror persoane care acordă meditaţii şi obţin venituri din această activitate independentă, că trebuie să se înregistreze fiscal şi să îşi declare câştigurile. “Reamintim persoanelor fizice care realizează venituri din meditaţii că au obligaţia de a se înregistra fiscal şi de a îndeplini obligaţiile declarative şi de plată, în condiţiile legii. Veniturile din meditaţii se încadrează în categoria veniturilor din activităţi independente, fiind reglementate de prevederile Codului fiscal (Titlul IV – Capitolul II).

ANAF face apel la depunerea Declaraţiei Unice

Persoanele care realizează venituri din meditaţii au obligaţia de a depune la organul fiscal Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale obligatorii, datorate în condiţiile legii, funcţie de situaţia fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declaraţiei)”, a transmis ANAF.

Inspectorii ANAF vor sprijini contribuabilii să se înregistreze fiscal prin depunerea Declaraţiei Unice. În acest caz, oamenii pot suna la ANAF – 031.403.91.60. Însă, doar deschiderea unei forme de organizare, fie PFA, fie SRL i-ar costa pe profesori între 500 şi 2000 de lei.