Germania se opune sancțiunilor împotriva petrolului, gazelor naturale şi cărbunelui ruseşti

Andrei Dumitru 07/03/2022 | 12:47 Ştiri
Germania se opune sancțiunilor împotriva petrolului, gazelor naturale şi cărbunelui ruseşti

Miniştrii germani ai Finanţelor şi de Externe se opun unei interziceri a importurilor de gaze naturale şi petrol din Rusia în cadrul unor sancţiuni din cauza invaziei Ucrainei.

”Este necesar să putem menţine sancţiuni de durată”, a justificat duminică, la postul ARD, ministrul german de Externe Annalena Baerbock.

”Nu este de niciun folos dacă în trei săptămâni descoperrim că mai avem doar câteva zile de electricitate în Germana şi trebuie să revenim asupra acestor sancţiuni”, a subliniat ea.

”Suntem pregătiţi să plătim un preţ economic foarte mare”, însă, ”dacă mâine, în Germania sau în Europa, se stinge lumina, asta nu opreşte tancurile”, a declarat Annalena Baerbock.

”Dacă aceste sancţiuni ar pune capăt acestui război, le-aş impune imediat”, a ssubliniat ea.

SUA și UE discută o interzicere a importurilor de petrol şi gaze naturale ruseşti

Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) ”discută foarte activ” posibilitatea unei interziceri a importurilor de petrol şi gaze naturale ruseşti, în vederea sancţionării Rusiei din cauza invaziei Ucrainei, a anunţat duminică secretarul de Stat Antony Blinken.

”Vorim cu partenerii şi aliaţii noştri europeni pentru a lua în calcul, în mod coordonat, ideea interzicerii importului de petrol rusesc, asigurându-ne totodată că există un stoc suficient de petrol pe pieţele mondiale”, a declarat el la CNN.

Asupra administraţiei lui Joe Biden se exercită presiuni tot mai mari să extindă sancţiunile impuse Rusiei în domeniul energiei.

Până în prezent, acest domeniu al energiei a fost ocolit de măsuri impuse de Occident, cu scopul de a nu destabiliza pieţele.

Senatori americani – atât republicani, cât şi democraţi – au prezentat joi un proiect de lege privind interzicerea acestor importuri.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că ”nimic nu este exclus” în acest subiect.

Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, s-a arătat prudentă.

Ea a evocat, la CNN, obiectivul de ”a face imposibil ca (Vladimir) Putin să-şi finanţeze războaiele”.

Ursula von der Leyen a apreciat că este necesar ca Uniunea Europeană (UE) ”să se debaraseze de dependenţa (sa) de energii fosile ruseşti”.

”Discutăm, în UE, despre o abordare strategică a modului cum să accelerăm investiţiile în energia regenerabilă, despre felul în care să ne diversficăm aprovizionarea energetică”, a declarat ea – fără să menţioneze interzicerea importurilor de hidrocarburi ruseşti.

Aceasta este cea mai complexă problemă a Europei, căreia Rusia îi furnizează 40% din gazele naturale, spre deosebire de Statele Unite, un mare producător de petrol.

Rusia furnizează doar aproximativ 8% dintre importurile americane de produse petroliere, ţiţei sau produse rafinate.