Gabriel Resources cere României despăgubiri record, de 4,4 miliarde dolari, pentru oprirea proiectului Roșia Montană

Emil Popescu 29/06/2017 | 15:24 Ştiri
Gabriel Resources cere României despăgubiri record, de 4,4 miliarde dolari, pentru oprirea proiectului Roșia Montană

      Compania canadiană Gabriel Resources va cere României despăgubiri în valoare de 4,4 miliarde de dolari pentru pierderile cauzate de oprirea proiectului de exploatare auriferă de la Roşia Montană. 

Cererea va fi depusă vineri la Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiţii (ICSID) al Băncii Mondiale, potrivit companiei.

“Guvernul a blocat în mod ilegal autorizarea proiectului Roşia Montană şi apoi a acţionat încălcând atât acordul încheiat de Gabriel Resources cu statul român cât şi drepturile de licenţă existente. Acţiunile  Guvernului echivalează cu exproprierea investiţiilor Gabriel în România”, a declarat Jonathan Henry, preşedintele şi directorul executiv al companiei.

Gabriel Resources deţine 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), iar statul român controlează diferența de 20%.

La Roşia Montană, în judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România, concesionat în vederea exploatării către RMGC. Proiectul a fost însă criticat intens, în special de către organizațiile ecologiste.

Emil are o experiență de peste 15 ani în presa economică, din care 13 la agenția Mediafax. Pentru NewMoney scrie pe domenii precum energie, industrie și auto.