Franţa se pregăteşte să impună vaccinarea obligatorie a populaţiei împotriva COVID-19

Elena Marinescu 16/07/2021 | 21:27 Ştiri
Franţa se pregăteşte să impună vaccinarea obligatorie a populaţiei împotriva COVID-19

Experţii din cadrul autorităţii sanitare naţionale din Franţa solicită introducerea obligativităţii vaccinării anti-COVID la nivelul întregii populaţii, astfel încât să se poată interveni mai rapid în cazul agravării pandemiei de coronavirus.

Dinamica epidemică impune creşterea de urgenţă a ratei de vaccinare la nivel naţional pentru a acoperi în special persoanele vulnerabile în faţa riscurilor infectării cu COVID-19„, au argumentat specialiştii, citaţi de Reuters.

De altfel, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că, începând din 15 septembrie, se va trece la vaccinarea obligatorie a personalului medical care intră în contact cu persoane vulnerabile.

Însă extinderea utilizării certificatelor Covid-19 a generat o serie de controverse juridice în Franţa, existând numeroase voci care denunţă încălcarea drepturilor. În plus, mii de persoane au protestat miercuri, de Ziua Naţională, în mai multe oraşe în Franţa, denunţând deciziile preşedintelui Macron privind utilizarea certificatului Covid-19.

Din august, permis sanitar pentru accesul în restaurante sau anumite mijloace de transport

Preşedintele Emmanuel Macron a apărut luni seară la televiziuni şi a transmis că, deşi situaţia epidemică ar fi „sub control”, vaccinarea anticoronavirus trebuie să devină obligatorie pentru angajaţii medicali care intră în contact cu „persoane fragile”, iar certificatele Covid-19, care atestă vaccinarea, vindecarea sau un test negativ, vor deveni obligatorii pentru participarea la evenimente unde sunt prezente mai mult de 50 de persoane.

Astfel, Franța va impune prezentarea unui permis sanitar și pentru accesul în restaurante, cafenele și anumite mijloace de transport, începând din luna august, a mai anunțat președintele Macron. „Permisul sanitar se va aplica în cafenele, restaurante, centre comerciale, precum și în spitale, cămine de bătrâni și unități de asistență medico-sociale, dar și în avioane, trenuri și autocare pentru călătorii de lungă durată, unde, din nou, doar cei vaccinați și persoanele testate negativ vor putea avea acces în aceste locuri”, a declarat Macron, adăugând că documentul va fi impus în circa zece zile și în locurile de agrement și de cultură.

În acest context, 926.000 de persoane s-au înscris imediat pe platforme online pentru a se programa la vaccinare. Potrivit site-ului de programare Doctolib, majoritatea personelor care au solicitat vaccinarea au vârste sub 35 de ani.

„Poate că acesta a fost efectul dorit„, afirmă Serge Slama, profesor de Drept Public la Universitatea Grenoble-Alpes. „Calendarul prezentat de preşedinte este total nerealist. Este vorba de o strategie imediată, în trei săptămâni toată lumea ar trebui să fie vaccinată, ceea ce nu este fezabil”, acuză profesorul Serge Slama, potrivit Digi 24.

Expert: „Imaginaţi-vă că trebuie să prezentaţi codul QR în mod sistematic, de şase-şapte ori pe zi”

Conform datelor oficiale prezentate de Ministerul francez al Solidarităţii şi Sănătăţii, în Franţa, care are populaţia de peste 67 de milioane de locuitori, până acum s-au vaccinat cu prima doză 35,9 milioane de persoane. Ambele doze le-au fost administrate la 27,8 milioane de persoane.

Există riscul unei apariţiei unei fracturi în egalitate, între cei aproape 36 de milioane de francezi vaccinaţi şi 30 de milioane de francezi care vor fi excluşi de facto din activităţile cotidiene; de asemenea, apar probleme de constituţionalitate, din cauza măsurilor disproporţionate, care afectează drepturi fundamentale”, argumentează profesorul Serge Slama.

„Imaginaţi-vă că trebuie să prezentaţi codul QR în mod sistematic, de şase-şapte ori pe zi. Este neverosimil. Există o disproporţie între constrângerile care ne sunt impuse şi drepturile noastre de a ne deplasa şi de a face anumite lucruri, în timp ce rata de infectare rămâne scăzută”, afirmă, la rândul său, Paul Cassia, profesor de Drept Public la Universitatea Panthéon-Sorbonne.

Semnal de alarmă: 20.000 de infectări pe zi!

La începutul săptămânii, ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, atrăgea atenția că există riscul ca la începutul lunii august Franța să aibă 20.000 de infectări pe zi, dacă nu se ia nicio măsură.

Ţinând cont de tendinţa epidemiologică a acestei variante Delta, mult mai contagioasă decât Covid-19 cu care ne-am confruntat vara trecută, cele 3.000 de cazuri ar putea deveni 6.000 într-o săptămână, 12.000 în 15 zile şi să urce la peste 20.000 sau chiar mai mult la începutul lunii august dacă nu acţionăm”, a explicat ministrul.

Începând cu data de 10.07.2021, varianta Delta a devenit majoritară în Franţa, cu 51,7% din contaminările examinate.