FOTO. Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu şi Bogdan Aurescu, vizită oficială în Ucraina

Elena Marinescu 26/04/2022 | 21:27 Ştiri
FOTO. Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu şi Bogdan Aurescu, vizită oficială în Ucraina

Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au făcut, marţi, o vizită oficială în Ucraina. Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski, cu premierul Ucrainei şi cu preşedintele Radei Supreme. În plus, au mers in localitatile Irpin și Borodianka distruse de armata rusă.

”Prim-ministrul României Nicolae-Ionel Ciucă a efectuat, la 26 aprilie 2022, o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev, pe parcursul căreia a fost însoţit de preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu. Premierul României a fost primit de preşedintele Volodimir Zelenski şi a avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal şi preşedintele Radei Supreme Ruslan Stefanchuk”, a transmis, marţi seară, Executivul, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că programul vizitei a inclus vizitarea localităţilor Borodianka şi Irpin, din proximitatea capitalei Kiev, ”puternic afectate de agresiunea ilegală, neprovocată şi nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei”. ”Prim-ministrul Ciucă a transmis un mesaj de condamnare în termenii cei mai fermi a invaziei ruse, a atrocităţilor umane şi distrugerilor materiale, exprimând sprijinul României pentru derularea unei investigaţii internaţionale pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de comiterea de crime internaţionale, inclusiv prin contribuţia financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curţii Penale Internaţionale”, a mai transmis Guvernul.

Potrivit sursei citate, în discuţiile cu oficialii ucraineni, prim-ministrul României a reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi a prezentat măsurile de sprijin multidimensional pentru Ucraina şi poporul ucrainean în contextul războiului, inclusiv pentru gestionarea celor peste 820 de mii de persoane refugiate care au trecut graniţa cu România.

Potrivit executivului, prim-ministrul Nicolae Ciucă ”a remarcat atitudinea de extraordinară compasiune şi solidaritate ale poporului român cu poporul ucrainean, reflectată şi prin volumul consistent al ajutoarelor umanitare livrate în Ucraina”. ”Premierul a subliniat că România şi-a asumat şi un rol de intermediar în transferul ajutoarelor internaţionale către Ucraina, prin intermediul hub-ului umanitar înfiinţat la Suceava la 9 martie 2022, care a fost tranzitat până acum de 32 de convoaie umanitare cu 163 de camioane. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a analizat împreună cu oficialii ucraineni noi posibilităţi de sprijin pentru Ucraina”, a mai transmis executivul.

Guvernul precizează că a fost examinată diminuarea efectelor negative ale războiului asupra economiei ucrainene, în particular în ce priveşte posibilităţile de realizare a exporturilor de cereale şi produse de origine animală.

O importanţă deosebită a fost acordată analizării opţiunilor de valorificare a potenţialului de cooperare în domeniul energetic. De asemenea, premierul Ciucă a discutat cu înalţii oficiali ucraineni şi cu privire la dosarul transnistrean, inclusiv în contextul ultimelor evoluţii. ”Toţi interlocutorii ucraineni au mulţumit Guvernului României şi cetăţenilor români pentru sprijinul acordat în diverse domenii de interes direct pentru partea ucraineană şi pentru solidaritatea manifestată, cu multă empatie, încă de la declanşarea agresiunii militare ruse. Aceştia au prezentat evoluţiile din teren ale confruntării militare şi necesităţile de sprijin pe mai multe planuri. Au salutat şi susţinut disponibilitatea de a crea un nou profil partenerial, superior, pe toate dimensiunile, pentru relaţia bilaterală româno-ucraineană şi au asigurat cu privire la respectarea drepturilor identitare ale etnicilor români”, a mai transmis Guvernul.

Potrivit unui comunicat al PSD, în cadrul discuțiilor cu oficialii ucraineni, președintele Marcel Ciolacu a pledat pentru drepturile românilor din Ucraina și a subliniat rolul regional pe care România este pregătită să îl joace în procesul de reconstrucție de după război.

Președintele Ciolacu a susținut că România își dorește să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și, astfel, țara noastră să fie implicată activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești. Mai mult, Porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii.

Totodată, președintele Ciolacu a susținut că, în procesul de pregătire a Ucrainei pentru aderarea la UE, comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România – acesta fiind un proces firesc pe care l-a parcurs orice stat în procesul de aderare.

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image