Fondatorii Element Industrial şi Superbet vor dezvolta reţeaua de parcuri logistice ELI Parks

Andrei Dumitru 21/10/2021 | 11:16 Ştiri
Fondatorii Element Industrial şi Superbet vor dezvolta reţeaua de parcuri logistice ELI Parks

Sacha Dragic, fondatorul Superbet, şi Ionuţ Dumitrescu, fondatorul Element Industrial, vor semna un parteneriat pentru dezvoltarea reţelei de parcuri logistice ELI Parks. În prima fază, proiectul îşi propune să construiască 500.000 mp de spaţii industriale, în patru ani de zile.

„Sacha Dragic, fondatorul Superbet, şi Ionuţ Dumitrescu, fondatorul Element Industrial, vor semna un parteneriat pentru dezvoltarea reţelei de parcuri logistice ELI Parks. Alături de cei doi este implicată Anca Damour, cu o experienţă de 19 ani în zona de real estate şi de retail. Asocierea se află sub rezerva autorizării Consiliului Concurenţei”, a anunţat asocierea.

În prima fază, proiectul îşi propune să construiască 500.000 mp de spaţii industriale în zone cheie pentru dezvoltarea economiei autohtone, în patru ani de zile. În faza a doua, strategia presupune extinderea accelerată la nivel naţional şi interconectarea – inclusiv prin achiziţii de terenuri de ordin similar – cu parcuri logistice din zona Europei Centrale şi de Est.

Proiectul va fi dezvoltat de către noua entitate creată din asocierea dintre ELI şi D Craig Real Estate, divizia imobiliară a fondului de investiţii D Craig Holding, controlat de Sacha Dragic.

Noua entitate porneşte de la o injecţie de capital de 90 de milioane de euro, împărţită egal între Ionuţ Dumitrescu şi Sacha Dragic. D Craig Real Estate va fi condusă din poziţia de CEO de Anca Damour.

Ionuţ Dumitrescu este fondatorul Element Group, un investitor în proiecte de retail (Bistriţa Retail Park – Element Development), proiecte logistice (ELI Parks – Element Industrial) şi proiecte de office (co-fondator alături de Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu al diviziei One Office din cadrul One United Properties). Parte a Element Group, cu investiţii variate în logistică, retail şi birouri, Element Industrial este unul dintre cei mai activi jucători locali pe piaţa de logistică din ţară.

„Pandemia a creat noi oportunităţi pentru piaţa de logistică, în contextul accelerării digitalizării şi creşterii pieţei de e-commerce. Prin diversitatea produselor din portofoliul Element Industrial, dezvoltatorul şi-a propus să fie un partener flexibil pentru chiriaşii de spaţii logistice din România”, anunţă investitorii.

Pe lângă investiţiile din hub-ul Buftea-Chitila, Element Industrial are în desfăşurare mai multe proiecte situate în oraşe precum, Ploieşti, Piteşti sau Brăila. Toate proiectele sub marca „ELI Parks” sunt dezvoltate conform standardelor internaţionale de clasă A. În acest context, conceptele utilizate în dezvoltarea parcurilor permit flexibilitate în acomodarea unei game largi de nevoi, atât tehnice, cât şi operaţionale.

Noul joint venture cu capital integral românesc va creşte concurenţa pe piaţa logistică autohtonă dominată astăzi de multinaţionale.

“Pentru a ne putea extinde accelerat şi la nivel naţional aveam nevoie de parteneri. Atât Anca Damour, cât şi Sacha Dragic au experienţa necesară pentru acest gen de demers antreprenorial într-un sector extrem de efervescent acum şi în anii ce vor veni”, a declarat Dumitrescu.

Grupul Superbet a depăşit deja valoarea de 2,5 miliarde de euro. În 2019, americanii de la Blackstone, unul dintre cele mai mari fonduri de private equity din lume, au devenit acţionari minoritari în Superbet, iar anul acesta a marcat cea mai mare tranzacţie făcută de o companie româneasă în afara ţării – achiziţia celui de-al treilea jucător din piaţa belgiană de betting & gaming. Sacha Dragic deţine în acest moment un portofoliu diversificat de investiţii – în servicii financiare (pachete minoritare în fondul Mozaik Investments şi în Certinvest), dar şi în firme listate la BVB, precum Holde Agri. De asemenea, Dragic mai controlează şi D Moonshots, un fond de investiţii de risc (Venture Capital) directe şi indirecte.

După 19 ani la Carrefour, timp în care a coordonat în România una dintre cele mai de succes expansiuni ale grupului francez, a supervizat M&A-uri precum Carrefour-Billa sau s-a implicat în lansarea unor noi modele de business-uri de servicii  (Bringo), Anca Damour devine partener şi noul director executiv al diviziei D Craig Real Estate.

”Pentru mine, este un pas de la un model planificat cu rotiţe bine rodate – cum era în Carrefour – la un model antreprenorial, în care lucrurile par să se întâmple cu viteza luminii. Ce ne-a adus împreună – şi ce m-a convins să îi pun alături pe Ionuţ şi pe Sacha – a fost ideea aceasta nebună că putem construi în sectorul de business românesc jucători de talie internaţională. Că putem să gândim strategic, pe termen lung şi poate să creăm în câţiva ani un nou Unicorn românesc, acolo unde până de curând părea că doar reţetele internaţionale pot avea succes”, a declarat Anca Damour.

Element industrial este un jucător pe piaţa spaţiilor logistice, dezvoltând o serie de proiecte sub brandul ELI Parks, parcuri logistice cu suprafeţe între 50-60.000 mp, în Bucureşti,  Brăila sau Ploieşti, precum şi depozite cu suprafeţe mai mici, grupate sub denumirea ELI Xpress în oraşe precum Bucureşti sau Piteşti. Totodată, dezvoltatorul oferă un pachet integrat de servicii built to suit pentru facilităţi de producţie şi depozitare, începând de la identificarea terenurilor pretabile unor astfel de dezvoltări, autorizare, proiectare şi livrare conform cerinţelor specifice.

D Craig Holding este holdingul de investiţii sub care antreprenorul Sacha Dragic derulează proiecte de investiţii. Pe lângă D Craig Real Estate, divizia nouă de real estate a fondului, D Craig Holding mai derulează investiţii în servicii financiare (pachete minoritare în fondul Mozaik Investments şi în Certinvest), dar şi în firme listate la BVB, precum Holde Agri.