FMI acordă Ucrainei un nou împrumut în valoare de 880 de milioane de dolari

Elena Marinescu 23/02/2024 | 13:41 Ştiri
FMI acordă Ucrainei un nou împrumut în valoare de 880 de milioane de dolari

Oficialii FMI au semnat un acord cu autorităţile de la Kiev pentru eliberarea unei tranşe de 880 milioane de dolari, după cum a anunţat instituţia financiară internaţională.

Acordul a venit la finalul a şase zile de reuniuni între oficialii ucraineni şi staff-ul FMI, întâlniri care au avut loc la Varşovia (Polonia), în cadrul celei de-a treia revizuiri a programului de asistenţă în valoare de 15,6 miliarde de dolari convenit anul trecut.

„Performanţele în cadrul programului de asistenţă au fost solide în pofida dificultăţilor războiului”, a salutat într-un comunicat şeful misiunii FMI, Gavin Gray, care în perioada 17-22 februarie a avut discuţii cu oficialii ucraineni la Varşovia.

Experţii FMI au evaluat obiectivele stabilite în urmă cu un an, când a fost aprobat pachetul de ajutor pe patru ani, şi au ajuns la concluzia că, exceptând un singur criteriu de performanţă care vizează veniturile din taxe, Ucraina a atins toţi indicatorii structurali care au făcut obiectul procedurii de revizuire.

Acordul convenit la nivel de staff trebuie să fie aprobat de managementul FMI şi board-ul executiv al instituţiei, lucru care este aşteptat să se întâmple în a doua jumătate a lunii martie, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.

„Ne aşteptăm ca această decizie să fie aprobată de board-ul executiv al Fondului în viitorul apropiat”, a scris prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „În 2024, ne aşteptăm ca asistenţa Fondului să se ridice la 5,4 miliarde de dolari. Cu aceste fonduri, ne vom putea concentra resursele noastre interne pe apărare, care este prioritatea numărul unu”, a adăugat premierul ucrainean.