Florin Cîțu amenință cu ruperea Coaliției din cauza bugetului

Andrei Dumitru 20/12/2021 | 14:13 Ştiri
Florin Cîțu amenință cu ruperea Coaliției din cauza bugetului

Florin Cîțu amenință cu ruperea Coaliției de guvernare pentru că, în forma actuală a bugetului, pragul de 7% pentru investiții negociat cu PSD nu este respectat. „Nu cred că se mai poate face ceva”, a declarat președintele PNL, subliniind faptul că trebuie să discute cu colegii de partid dacă acest buget va fi „încă un compromis” pe care liberalii îl vor face pentru a merge mai departe în coaliția cu social democrații, relatează Digi24.

„Când s-a negociat această coaliție de guvernare, pachetul social propus de PSD a fost acceptat doar cu condiția ca 7% din buget să se ducă către investiții. Nu e doar o ambiție a PNL. Este singurul mod prin care poți să susții acel pachet social. Fără resursele pentru investiții, pachetul social nu are sustenabilitate pe termen lung și creează dezechilibre”, a declarat luni președintele PNL, Florin Cîțu.

„Nu este un moft cererea de 7%. A fost negociat pentru a susține creșterea de pensii și salarii. Am spus că este nevoie de aproximativ 3 miliarde în plus pentru a ajunge la această cifră de 7% din PIB, dar mi s-a spus că bugetul este închis. Aşa cum a fost respectat pachetul social din programul de guvernare, aşa cerem să fie respectat şi pachetul de investiţii”, a adaugat acesta.

El afirmă că va fi discutată situația bugetului în interiorul PNL.

„Coaliția cu PSD a fost un compromis. Acum nu cred că se mai poate face ceva la acest buget, trebuie să discutăm în PNL. Vom vedea dacă și acesta va fi un compromis ca să mergem mai departe”, a explicat liderul liberalilor.

Întrebat dacă bugetul poate fi aprobat până la finalul anului, Cîțu a răspuns: „Până la urmă este și varianta în care premierul își asumă acest buget și vom vedea după aceea. Poate face și asumarea răspunderii – înțeleg că e o decizie CCR care spune că nu se poate”.

El a mai spus că există o discuţie în coaliţie să nu fie depuse amendamente la proiectul de buget.

„Pentru a avea un buget cât mai rapid este bine să nu avem aceste amendamente”, a mai explicat Cîțu.

Contează execuția, nu propunerea, este reacția lui Marcel Ciolacu la nemulțumirea lui Florin Cîțu în privința alocării doar a 6,7% din PIB pentru investiții. „Oricum, față de anul trecut, de la 5,4 la 6,7%, e o diferență consistentă”, a spus luni președintele PSD.

Liderii coaliţiei nu s-au mai reunit în şedinţa de luni, la Guvern, deşi iniţial aceştia urmau să discute înainte de şedinţa de Guvern. Potrivit unor surse politice, PSD ar dori ca premierul Nicolae Ciucă să îşi asume răspunderea în Parlament pe proiectul certificatului verde.

Nicolae Ciucă: Vom aproba un buget echilibrat

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, în deschiderea şedinţei de Guvern, că proiectul de buget pe 2022 care va fi aprobat astăzi este unul ”echilibrat, responsabil şi realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia, pe termne mediu şi lung, valorificând resursele financiare pe care Uniunea Europeană ni le oferă”.

”Vom aproba un buget echilibrat, responsabil şi realist”, a spus premierul, în deschiderea şedintei de Guvern, el precizând că acesta a fost realizat în urma unui proces responsabil şi ţine cont de situaţiile dificile cu care se confruntă România.

”Bugetul pe 2022 răspunde atât aşteptărilor imediate cât şi unei viziuni de dezvoltare şi oportunităţilor viitoare ce au ca scop o viaţă mai bună pentru cetăţenii României”, a spus el.

Premierul a mai arătat că filosofia din construcţia bugetului se bazează pe predictibilitate şi stabilitate.

”Am reuşit, prin bugetul pe anul viitor, să menţinem o serie de pârghii care pîăstrează atractivitatea investitorilor pentru economia românească dar şi să pregătim investiţii majore, finanţate din fonduri naţionale şi europene”, a arătat Ciucă.

”Aşa cum ne-am angajat, nu vom creşte taxe şi impozite, nu vom pune presiune pe mediul de afaceri. Vom menţine regimul actual al IMM-urilor, şi toate măsurile aflate în vigoare pentru susţinerea antreprenorilor”, a afimat prim-ministrul.

Şeful Executivului a enumerat priorităţile din buget: reducerea birocraţiei, extinderea digitalizării şi reconsiderarea priorităţilor de finanţare, în acord cu agenda europeană.

Nicolae Ciucă a mai spus că prin bugetul pe 2022 s-a realizat cea mai mare alocare pentru investiţii din ultimii 32 de ani, dublul sumei investiţiilor realizate în 2019.

”Fondurile însumează 88,8 miliarde lei, reprezintă practic dublul sumei investiţiilor realizate în România în 2019”, a arătat el.

Potrivit premierului, infrastructura de transport este un obiectiv al agendei cetăţenilor. Astfel, investiţiile care vor primi finanţare în cursul anului viitor sunt: Autostrada Sibiu-Piteşti, Autostrada Lugoj-Deva, Autostrada Nădăşelu-Suplacu de Barcău-Borş, incusiv legătura cu centura Oradea, Autostrada A3, Autostrada kde centură sud a Capitalei, Autostrada de centură Nord a Capitalei, drumul expres Craiova-Piteşti, drumul expres Brăila-Galaţi, podul suspendat peste Dunăre.

Premierul s-a referit şi la măsurile sociale, arătând că, aşa cum şi-au asumat prin programul de guvernare, pentru a proteja veniturile populaţiei, în special a celor cu venituri mici şi wa celor vulnerabile, s-a decis majorarea alocaţiilor, a pensiilor şi acordarea ajutorului social pentru pensionari.

”Aprobarea bugetului reprezintă garanţia că aceste măsuri se vor aplica începâned cu 1 ianuarie 2022”, a afirmat Ciucă, menţionând că bugetul Ministerului Muncii este cu 6,7% mai mare decât anul în curs.