Financial Times explică de ce Consiliul refuză numirea lui Kovesi în funcția de procuror-șef european

NewMoney 05/04/2019 | 16:42 Ştiri
Financial Times explică de ce Consiliul refuză numirea lui Kovesi în funcția de procuror-șef european

Modul în care România o tratează pe Laura Codruța Kovesi a împărțit Europa în două tabere și a întors instituțiile de la Bruxelles una împotriva celeilalte, scrie Financial Times, într-un articol intitulat „Procurorul persecutat”. „Acțiunile legale luate de autoritățile de la București împotriva Laurei Codruța Kovesi, acuzată de corupție și abuz în serviciu, se întind până la Bruxelles”, scrie publicația britanică.

Parlamentul European o susține pe Kovesi să devină primul procuror-șef al noului Parchet European, însă Consiliul European, format din Guvernele statelor din UE, se opune, de teama că țările să nu se implice una în problemele interne ale celeilalte.

Cele două instituții s-au ciocnit în mod dramatic joi, când parlamentarii europeni au acuzat guvernele că au ignorat modul în care fostul procuror-șef al DNA a este tratat de România, precum și deteriorarea statului de drept în țara noastră, într-un moment în care România deține președinția rotativă a UE, scrie Financial Times.

„Nu putem accepta o cedare a Consiliului European în fața presiunilor guvernului român și să susțină un candidat mult mai slab”, a declarat eurodeputatul german Ingeborg Grässle.

Scandalul Kovesi ține de luni de zile. Săptămâna trecută a avut loc un punct de cotitură, când instanțele românești au plasat-o pe Kovesi se afla sub control judiciar,  împiedicând-o să părăsească țara sau să vorbească cu presa.

Acest lucru le-a deat un imbold susținătorilor ei din Parlamentul European să își intensifice lupta, care vor să se asigure că Laura Codruța Kovesi va ocupa funcția de procuror-șef european, în fața candidatului francez, preferat de guvernanții statelor membre.

„Vrem un activist care urmărească infractorii, însă nimeni din Consiliu nu a avut curajul să opteze pentru un o adevărată luptătoare anticorupție. Nu ne vom lăsa presați să alegem candidatul greșit”, a declarat și europarlamentarul olandez Judith Sargentini.

La rândul lor, statele membre declară că nu doresc să se implice în treburile interne ale unei alte țări – oricât de dificil ar fi situația în Parlamentul European.

„Ca șefă a DNA, Kovesi a fost cea care l-a pus sub acuzare pe cel mai puternic politician de la București, Liviu Dragnea, pentru fraudă electorală. Astfel, ea și-a câștigat simpatizanți la Bruxelles, dar și-a creat și dușmani puternici acasă”, mai scrie Financial Times.

În trei runde de negocieri cu deputații europeni, Consiliul nu și-a slăbit susținerea pentru candidatul francez, Jean-François Bohnert.

Consiliul UE susține că în locul unui „luptător anticorupție”, noul procuror-șef european ar trebui să fie acordat unei persoane capabile „de a construi structura administrativă și operațională a biroului și de a stabili bune relații de lucru cu autoritățile judiciare naționale”.


Foto: Mediafax