Fermierii polonezi pun capăt blocajului trecerii frontierei cu Ucraina

NewMoney 25/12/2023 | 07:42 Ştiri
Fermierii polonezi pun capăt blocajului trecerii frontierei cu Ucraina

Ucraina a anunțat că circulația camioanelor a fost restabilită în cursul zilei de 24 decembrie după suspendarea protestului, dar blocajele camioneților asupra altor trei puncte de trecere continuă.

Fermierii polonezi au pus capăt blocajului uneia dintre punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina și Polonia, iar circulația camioanelor a fost complet restabilită, a anunțat Serviciul de Frontieră ucrainean, Transmite The Guardian.

„Traficul cu camioanele a fost restabilit: fermierii polonezi au pus capăt blocadei în fața trecerii Medyka-Shehyni”, a spus Serviviul de Frontieră din Ucraina în aplicația de mesagerie Telegram duminică.

Serviciul a citat poliția de frontieră poloneză spunând că acțiunea de protest în fața punctului de trecere s-a încheiat pe 24 decembrie la ora 9.30, ora Kievului (0730 GMT). „Înregistrarea și traversarea camioanelor care intră în Ucraina se efectuează ca de obicei”, a adăugat acesta.

Fermierii polonezi au declarat pe 23 decembrie că vor suspenda un protest la punctul de trecere cu Ucraina pe 24 decmbrie, dar camionierii vor continua blocajele la alte trei puncte de trecere de Crăciun.

Șoferii au blocat mai multe treceri cu Ucraina din 6 noiembrie, cerând ca Uniunea Europeană să reintroducă un sistem în baza căruia companiile ucrainene au nevoie de permise pentru a opera în blocul comunitar, la fel și pentru camioneții europeni care doresc să intre în Ucraina.

Lor li s-au alăturat ulterior fermierii care au cerut subvenții guvernamentale pentru porumb și nicio creștere a taxelor. Viceprim-ministrul Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, a declarat joi că Kievul speră să ajungă la un acord cu noul guvern polonez pentru a pune capăt blocajelor camioanelor la punctele de trecere a frontierei.

Analiștii ucraineni de transport au spus că aproximativ 3.900 de camioane se aflau pe partea poloneză, așteptând permisiunea de a intra în Ucraina, înainte ca situația să se deblocheze.