Fermierii polonezi încep o grevă de o lună împotriva cerealelor din Ucraina

Elena Marinescu 09/02/2024 | 18:52 Ştiri
Fermierii polonezi încep o grevă de o lună împotriva cerealelor din Ucraina

Fermierii polonezi au lansat vineri o grevă de o lună împotriva a ceea ce ei descriu ca fiind afluxul necontrolat de produse alimentare din Ucraina, precum și politicile agricole și climatice ale UE, punând presiune asupra noului cabinet al premierului Donald Tusk.

Protestatarii sabotează drumurile Poloniei, fermierii conduc încet tractoarele și pun blocaje rutiere. De asemenea, au restabilit blocaje la granița cu Ucraina.

„Așteptăm de la guvern o declarație pentru a impune un sistem de depozit sau interzicerea produselor alimentare suplimentare”, a declarat Tomasz Obszanski, șeful mișcării Solidarity Farmers, pentru Bloomberg.

Liderul opoziției poloneze Jaroslaw Kaczynski i-a cerut comisarului pentru agricultură al Uniunii Europene, Janusz Wojciechowski, să demisioneze după ce aliatul său de partid a făcut observații care păreau să apere politicile agricole ale blocului.

Kaczynski, cel mai puternic politician al națiunii înainte ca partidul său „Lege și Justiție” să fie înlăturat de la putere anul trecut, a declarat reporterilor vineri că îl va suna pe Wojciechowski pentru a-i cere să-și încheie mandatul după ce a făcut „declarații nefericite”. Comisarul a respins criticile fermierilor într-o postare pe rețelele de socializare, enumerând pașii pe care UE i-a luat ca răspuns.

Ministrul Agriculturii, Czeslaw Siekierski, a spus că este deschis dialogului cu fermierii, potrivit sursei citate de b1.ro. Acesta a spus că cere Comisiei Europene să adauge zahărul ucrainean și produsele din carne de pasăre la restricțiile existente pentru cereale. Tusk plănuiește să poarte discuții cu guvernul ucrainean luna viitoare pentru a încheia un acord bilateral care ar rezolva tensiunile comerciale.